για χάρη του vassilikou…

…εδώ και δύο ΣΚ ξεκινάμε την ημέρα μας με το No Milk Today.

Το αυθεντικό κομμάτι βρισκόταν στη λίστα με τα ψιλοαπαγορευμένα (μεγάαααααααλο post αυτό), αλλά η διασκευή του Βασιλικού είναι ποπ, είναι ζωντανή, είναι έξω καρδιά (το βίντεο δεν το αντέχω, γι΄ αυτό και μόνο παραθέτω το link).

Διασκευές, λοιπόν. Κάποτε, ενόψει ενός ταξιδιού είχα γράψει μία λίστα 4 ωρών μόνο με διασκευές σε γνωστά κομμάτια. Στα μισά του δρόμου οι συνεπιβάτες με ακινητοποίησαν, πετάξαν το player από το παράθυρο και συνεχίσαμε με ράδιο. Είναι δύσκολο να αποδεχτείς τη διαφορετική εκτέλεση, όταν είσαι δεμένος με την αυθεντική. Κάτι ακούγεται παράταιρο, η φωνή είναι λάθος, η ενορχήστρωση είναι λάθος, οι «κοιλάδες» και οι «λόφοι» είναι λάθος.

hf

Απ΄ την άλλη, οι διασκευές ενίοτε λειτουργούν λυτρωτικά για τον μέσο ακροατή. Αλήθεια! Κάποτε ένας πολύ καλός DJ σε κάποιο bar ονόματι Όζον (Ο3) εφάρμοζε το εξής: μια μέρα της εβδομάδας έπαιζε μόνο άγνωστα στο ευρύ κοινό συγκροτήματα. Το κόλπο ήταν ότι κάθε 2ο τραγούδι ήταν διασκευή σε γνωστό τραγούδι, οπότε οι θαμώνες έβρισκαν μια σταθερά για να διατηρούν το ενδιαφέρον τους (και να παραγγέλνουν περισσότερες μπύρες).

Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε γραφτεί και στο NME κάποτε, επιτυχημένη διασκευή είναι εκείνη που όταν την ακούσεις δεν μπορείς μετά να ανεχτείς με τίποτα το πρωτότυπο. Και η πιο τρανταχτή περίπτωση για το λεχθέν τούτο είναι η εξής:

Ακούς FBS, ακούς μετά και το πρωτότυπο (που στον καιρό του είχε κάνει θραύση, κυρίως λόγω της διαφορετικότητας που κουβαλούσε) και νομίζεις ότι παίζει σε λάθος στροφές. Αν και για να είμαι ειλικρινής, η έκδοση του FBS είναι κατά βάση remix και τα remix σχεδόν πάντα έχουν κάτι ξεσηκωτικό.

Το sunCoat θα παίζει ενίοτε διακευές. Ένα φοβερό, πάντως, site με αμέτρητες τέτοιες είναι το theCoverLovers. Ελέγξτε και το ζαλιστικό μωσαϊκό του.

 

Advertisements

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s