Κομοτηνή, η πόλη των 50M

Στην Κομοτηνή απ’ ό,τι μου λένε έχουν Internet στα 50/5Mbps down/up. Το ΄ψαξα λίγο και ιδού:

Η Κομοτηνή είναι η 1η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που όλη της σχεδόν η έκταση έχει καλυφθεί με δίκτυο οπτικών ινών (από τον ΟΤΕ). Και όπου να ΄ναι το ίδιο συμβαίνει σε Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και ορισμένες περιοχές στην Αθήνα. Όταν λέω «όλη η έκταση με δίκτυο οπτικών ινών» είναι λίγο παραπλανητικό, εννοώ από το κέντρο του παρόχου (ΟΤΕ) ως όλα τα KV (καφάο: συγκεντρωτές καλωδίων τηλεπικοινωνιών, που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γειτονιά). Αυτή η κατασκευή πέρα απ’ την αυταξία της είναι και το 1ο βήμα προς ένα μελλοντικό σχέδιο να πάει οπτική ίνα σε κάθε σπίτι/πολυκατοικία. Έστω κι έτσι (τι έστω λέω…), το υπάρχον οπτικό δίκτυο σε συνδυασμό με τα νέα μηχανήματα που τοποθετήθηκαν σε όλα τα KV επιτρέπουν (περισσότερα γι΄ αυτό στο τέλος) στους Κομοτηναίους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία VDSL που μπορεί να δώσει θεωρητικά ως και 100Mb (ή 200 – δεν ξέρω ακριβώς πόσο) μέγιστο, ενώ ο χαλκός που χρησιμοποιούμε αποκλειστικά όλοι εμείς το πολύ πολύ να φθάσει ως τα 24M μέσω της τεχνολογίας ADSL.

butcher_vdsl2

Το post δε θέλει να αποτελέσει λιβανιστήρι για τον ΟΤΕ – άλλο πράμα βασικά θέλει να τονίσει. Το έργο αυτό στην Κομοτηνή φαντάζει σε μένα δύσκολο και τεράστιο (κράτησε 1,5 περίπου χρόνο). Και όμως. Αυτό το έργο από ανθρώπους σαν και μας κατασκευάστηκε. Άνθρωποι που τους συναντάμε στο δρόμο, στη διασκέδαση, στα ταξίδια μας (στην Θράκη), άνθρωποι καθημερινοί που έχουν πάθος με τη δουλειά τους και όρεξη να προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Κάποιοι μηχανικοί το οραματίστηκαν, αρκετοί τεχνικοί το υλοποίησαν, οι υπεύθυνοι το συντόνισαν (οκ, και ορισμένοι επενδύσανε).

Μπορείς να πεις ότι «εντάξει μωρέ, θα το έκαναν copy-paste από τη Γερμανία». Όχι, η τεχνολογία VDSL επιδέχεται πολλές παραλλαγές (ενώ ας πούμε το ADSL2+ είναι ένα και μοναδικό) και πρέπει να αποφασίσεις πώς θα την προσαρμόσεις στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που ορίζουν οι τοπικές ανάγκες και συνθήκες. Το είδος του μηχανήματος, το μήκος των καλωδίων, η πυκνότητα των KV, ο σχεδιασμός για την ετοιμότητα στο μέλλον, το μέγεθος της νέας καμπίνας που τοποθετήθηκε, η τροφοδοσία της, η ψύξη, η απόδοση, το κόστος, όλα αυτά και πολλά άλλα που ούτε καν υποψιάζομαι σχεδιάστηκαν και υλοποιηθήκαν από τεχνικούς που «ζουν ανάμεσά μας».

Άρα, εντάξει, το καταλάβαμε, λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν. Αλλά όρεξη υπάρχει. Και δυνατότητες υπάρχουν. Δώστε μας χώρο να το αποδείξουμε.

Θέματα προς συζήτηση

1. Εκτός από όρεξη και δυνατότητες, βέβαια, υπάρχουν και παθογένειες. Φανταζόμουν ότι στην Κομοτηνή όλοι έχουν 50M, αλλά πλανώμουν πλάνην οικτρά. Η διάθεση των πακέτων 50M έχει διακοπεί εδώ και 1 έτος με απόφαση της ΕΕΤΤ για διάφορους ρυθμιστικούς λόγους.

2. Όχι και τόσο περίεργο είναι ότι ευδοκιμούν και αντίθετες γνώμες που ισχυρίζονται ότι ο ΟΤΕ θα έπρεπε -λόγω του κοινωνικού του ρόλου(;)- να φθάσει πρώτα την ευρυζωνικότητα σε όλη την Ελλάδα (έστω τα ταπεινά 2M) και μετά να αναβαθμίζει σε 50άρες και 100άρες.

Το αστείο της ημέρας

Tι σημαίνει VDSL; Σημαίνει «Very High Speed Digital Subscriber Line». Μου φαίνεται αστείο που μέσα σε έναν τεχνολογικό ορισμό υπάρχει η κοινότοπη λέξη Very, που συν τοις άλλοις είναι τελείως εφήμερη (το πολύ γρήγορο σήμερα είναι απελπιστικά αργό μεθαύριο και φαντάζεστε πόσο θα γελάνε με μας οι computerάδες σε 50 χρόνια). Δηλ., η επόμενη τεχνολογία ποια θα είναι; KGTVDSL (Ke Gamo Ta Very High Speed DSL);

Advertisements

4 thoughts on “Κομοτηνή, η πόλη των 50M

  1. sunCoater Post author

   (ένας) Σκοπός της ΕΕΤΤ είναι να καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού σε όφελος του καταναλωτή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η παρέμβασή της φαίνεται να έχει αντίθετα αποτελέσματα καθώς ο ΟΤΕ διστάζει να συνεχίσει την επένδυση.

 1. ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ

  Καιρός να μάθει ο κόσμος γιατί ο ΟΤΕ είναι ακριβώτερος… Η ΕΕΤΤ τον ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ να πουλά ακριβότερα λόγο του πρώην κρατικού μονοπωλίου που είχε. Αξίζει όμως να πούμε στον κόσμο ότι ο ΟΤΕ παρέχει το δίκτυο στους παρόχους και οτι ο ΟΤΕ παρέχει και την τεχνική υποστήριξη και τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Χωρίς τον ΟΤΕ δεν θα υπήρχαν οι πάροχοι και πάνω στην πλάτη του κερδοφορούν και είναι φτηνότεροι, με τις ευλογίες της ΕΕΤΤ. Ο ΟΤΕ είναι υποχρεωμένος να τους παρέχει τις υπηρεσίες του ακόμα και όταν δεν τον πληρώνουν και δεν έχει το δικαίωμα να <>.
  Επίσης ο ΟΤΕ ξεκίνησε να βάζει πανελλαδικά οπτικό δίκτυο μέχρι τα ΚΑΦΑΟ (FTTC-Fiber To The Cabinet) για να προσφέρει αρχικά ταχύτητες VDSL 30ΜΒ και 50ΜΒ (κόστος επένδυσης 90εκατομύρια ευρώ!!!). Η ΕΕΤΤ με την συνδρομή των παρόχων πάγωσε αυτή την επένδυση προσωρινά (διότι θα έδινε το πάνω χέρι στον ΟΤΕ) και τελικά η ΕΕΤΤ ζήτησε από τον ΟΤΕ να βάλει στο οπτικό του δίκτυο τους παρόχους και για τους πρώτους 6 μήνες να τους πουλάει χονδρική μέσω του νέου δικτύου ΧΩΡΙΣ αυτός να μπορεί να πουλήσει λιανική!!! Μάλιστα μετά από 6 μήνες που θα έμπαινε στην λιανική, θα ήταν ακριβώτερος από τους παρόχους με εντολή της ΕΕΤΤ… ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟ!!! Οι πάροχοι 0 ευρώ επενδύσεις… Αυτα μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν…
  Τελικά ο ΟΤΕ αποφάσισε να επεκτίνει το οπτικό του δίκτυο πανελλαδικά, χωρίς όμως να εμπορευτεί τις ταχύτητες 30MB και 50MB, αφού του το απαγόρευσε η ΕΕΤΤ. Όσοι λοιπόν είναι αρκετά έξυπνοι και είναι πελάτες του ΟΤΕ και πέρνουν από τις καινούριες καμπίνες, αυτή την στιγμή απολαμβάνουν ADSL απο 21ΜΒ και πάνω (για την ταχύτητα έως 24ΜΒ), στην ίδια τιμή με τους παρόχους, (που δίνουν ταχύτητες το πολύ έως 12ΜΒ στα έως 24ΜΒ μέσω δικτύου χαλκού-εκτός και αν είναι ακριβώς δίπλα στο DSLAM). Δεν μιλάω για VDSL (διότι δεν είναι ακόμα εμπορεύσιμο) αλλά για ADSL έως 24MB.
  Επιπλέον οι πελάτες του ΟΤΕ έχουν τεχνική υποστήριξη σε περίπτωση βλάβης. Δυστηχώς όμως καθυστερίσεις υπάρχουν και αυτό οφείλετε στο ότι το ίδιο το προσωπικό του ΟΤΕ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ να παρέχει τεχνική υποστήριξη και στους παρόχους και στους πελάτες του ΟΤΕ. Τα τελευταία χρόνια λόγο της μείωσης του προσωπικού, οι εναπομείναντες τεχνικοί κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθουν, οι περισσότεροι είναι νέοι, με πολλά πτυχία και προσπαθούν για το καλύτερο,ενώ οι μισθοί τους συνεχώς μειώνονται.

  Νίκος

  1. sunCoater Post author

   Νίκο, ήμουνα υποστηρικτής της απελευθέρωσης (που έτσι κι αλλιώς ήταν υποχρεωτικό να γίνει) της αγοράς τηλεπικοινωνιών, γιατί ο ΟΤΕ ως Δημόσιο και ως μονοπώλιο συνδύαζε τα αρνητικά και των δύο. Αργότερα, βέβαια, οι νέοι, εναλλακτικοί πάροχοι απέδειξαν με πολλές από τις πρακτικές τους ότι τους ένοιαζε κατά κύριο λόγο το εξής: συμπίεση του κόστους σε βάρος της ποιότητας για τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Το γαϊτανάκι των ευθυνών μεταξύ ΟΤΕ, παρόχων και ΕΕΤΤ έχει ως αποτέλεσμα ο κόσμος να μην απολαμβάνει τις υπηρεσίες που θα έπρεπε.

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s