Από την Αργεντινή για όλο τον κόσμο

(post α-σούπα-στο)

Αυτό το doodle θα έπρεπε να ήταν χθες στη 1η σελίδα της google. Λόγω γενεθλίων. Αλλά ΔΕΝ ήταν. Ένα μόνο έχω να πω: ΝΤΡΟΠΗ!

Update στις 28.03. Επιβεβλημένη διόρθωση: τελικά ο ίδιος ο Quino στο site του πληροφορεί ότι τα πεντηκοστά γενέθλια της Mafalda πρέπει να γιορταστούν το 1964 και όχι το 1962. Οκ, σενιόρ, εσείς ξέρετε καλύτερα. Παίρνω πίσω την κατηγόρια προς την google (θα δούμε σε δύο χρόνια). Ευκαιρία να ετοιμάσω κι ένα καλύτερο doodle.

Δύο πράγματα πρωτογνώρισα στη φοιτητική ζωή μου: τα σφηνάκια και την Μαφάλντα. Η αντίδραση των φίλων μου ήταν η ίδια: «μα καλά, δεν ξέρεις τι είναι σφηνάκι/Μαφάλντα;» Ήμαρτον. Κι ενώ το 1ο δεν μου πολυάρεσε και πέρασε αδιάφορα, το 2ο με κυρίευσε σε υπερθετικό βαθμό. Αγόρασα με τη σειρά όλα τα βιβλιαράκια της εντρυφώντας στις αλλαγές του σχεδίου και του στοχασμού του δημιουργού της. Αποστήθισα τις ατάκες της. Ασπάστηκα την ιδεολογία της. Μετέδωσα τον ιό της σε όλη την παρέα. Και καταλήξαμε τα βράδια να παίζουμε, αντί για παντομίμα, «θυμήσου την ατάκα της τελευταίας βινιέτας».

Είναι η Μαφάλντα ένα κορίτσι που δε θέλει να μεγαλώσει; Δε νομίζω. Πιο πολύ θεωρώ ότι είναι ένα κορίτσι που επειδή ακριβώς ξέρει ότι θα μεγαλώσει και θα πάρει τη θέση της στον κόσμο των ενηλίκων (που ο καημένος κόσμος κοιτάξτε πόσο άρρωστος και τι πληγές και τι παθογένειες και τι φροντίδα που χρειάζεται), προσπαθεί «τώρα», που είναι μικρή και αθώα, να μπολιαστεί με όσα περισσότερα αντισώματα ηθικής και αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης μπορεί. Πριν μεγαλώσει, κι η ακεραιότητά της τρωθεί από ριπές ευθυνών, συμβιβασμών και συμφερόντων.

Κουκλίτσα, σ’ ευχαριστώ για όλα τα βράδια και τα γέλια και τους φίλους και τις ανησυχίες. Χρόνια σου πολλά. Φυλάω το μανιφέστο σου για την επόμενη γενιά.

-Ευχαριστώ, αλλα μη με αποκαλείς «κουκλίτσα». Ενισχύεις άλλο ένα στερεότυπο που μαζί με το «χρήμα», τη «φήμη», την «ευμάρεια», το «έθνος» μας χωρίζουν ως ανθρώπους και λαούς. Και σε παρακαλώ, πάρε αυτή τη σούπα μπροστά από τα μάτια μου!!!

Όσο για τον Quino, είναι ένας σπουδαίος κομίστας που παρουσιάζει και στηλιτεύει με φοβερό χιούμορ σύγχρονες και διαχρονικές συμπεριφορές. Δεν ξέρω ποια είναι η απήχηση των συλλογών του στην πατρίδα του – αναρωτιέμαι αν η Μαφάλντα τον έχει καπελώσει (όπως γίνεται συχνά όταν κάποιος δημιουργός πιστώνεται ένα TERA HIT). Δείτε εδώ σε μια αναζήτηση στο google μερικά σχέδιά του.

Advertisements

2 thoughts on “Από την Αργεντινή για όλο τον κόσμο

    1. sunCoater Post author

      Mafaldina, ναι, είναι χειροποίητο το logo, γι’ αυτό και λίγο/πολύ είναι αταίριαστα τα γράμματα μεταξύ τους. Αλλά δεν μπορούσα να ανεχθώ την «αδικία»…

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s