eat your garbage

(post σκουπιδιάρικο)

Ετικέτα: η γκρίνια της εβδομάδας. (Με αφορμή (αλλά όχι ως απάντηση σε) κάποια πρόσφατα post από old-boy, Νίκο Δήμου, Φώτη Γεωργελέ).

Εντάξει, τα 4 σημεία παρακάτω τα έχω εμπεδώσει.

  • Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ φταίνε που εγκατέστησαν, συντήρησαν και γιγάντωσαν ένα πελατειακό κράτος που από τη μια απαιτούσε όρκους υποταγής, από την άλλη μας κακομάθαινε ότι μπορούμε διά της πλαγίας οδού να επιτύχουμε τους όποιους (σύννομους ή άνομους) σκοπούς μας.
  • φταίει και η Αριστερά που με άλλοθι το άβατο των (καλώς ή κακώς) κεκτημένων μάς προστάτευε βάζοντας τροχοπέδη σε όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια έθιγε εργαζόμενους και συνδικαλιστές.
  • η Δύση φταίει που με πακτωλό επιχορηγήσεων και δανείων μας σκανδάλισε και μας μαλθάκεψε – τώρα ζητάει εκβιαστικά πίσω τα χρωστούμενα με τόκο.
  • και βέβαια, φταίει και η Ανατολή που μέσω της εξοντωτικής Τουρκοκρατίας απέκλεισε την πρόσβασή μας στην εξέλιξη της Ευρώπης με αποτέλεσμα να είμαστε πλέον ουραγοί σε τεχνολογία και Επιστήμη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μια ερώτηση απομένει: ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ;

-Τι ποστ είναι αυτό; Είδες δυο σκουπίδια Κυριακή βράδυ και ειρωνεύεσαι;

Σωστά. Ντροπή μου. Είμαι απαράδεκτος. Άλλωστε, μόνο αυτοί οι κάδοι ήταν ξέχειλοι, να, κοιτάξτε παρακάτω, ούτε 50 μακριά και ορίστε 3 κάδοι όμορφοι, συμμαζεμένοι και… ΗΜΙΑΔΕΙΟΙ.

Δυστυχώς για μας οι φωτό λένε την αλήθεια. 50 μέτρα απόσταση και εμείς οι Έλληνες βαριόμαστε να περπατήσουμε – προτιμάμε να πετάμε τα σκουπίδια έξω από τους ήδη υπερχειλισμένους κάδους. Παραβλέπω ότι ο κάδος της ανακύκλωσης είναι γεμάτος με κανονικά σκουπίδια κι ούτε ψάχνω για ψήγματα συμπεριφορών κάποιου ανώτερου εξωγήινου πολιτισμού, όπως ας πούμε να κλείνουμε το σκέπαστρο των κάδων ή να αποθέτουμε τα σκουπίδια το βράδυ, ώστε να μη γίνονται εστία μόλυνσης και κακοφορμισμού.  Εδώ εμείς δεν κατέουμε τα βασικά, την ΑΒ, το 1+1, δεν ξέρουμε ότι όταν έχεις έναν άδειο κάδο κι έναν γεμάτο, ρίχνεις τα σκουπίδια στον άδειο.

Αλλά δυστυχώς το ξέρουμε. Και δε μας καίγεται καρφί. Και στ’ αρχ… μας η δημόσια Υγεία (ΕΕΕΕ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ)! Και στ΄ αρχ… μας η δημόσια Αισθητική (ΕΕΕΕ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ)! Και στ΄αρχ… μας το σωστό και το πρέπον (ΕΕΕΕ ΑΡΙΒΙΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΟΥΦΑΛΕΣ)!

Πώς γιατρεύεται αυτή η κατάντια; Στο Λύκειο ο φροντιστής μου στην Έκθεση (κοροϊδέψτε ελεύθερα) με συμβούλευε στον επίλογο να τελειώνω ΠΑΝΤΑ με την Παιδεία. «Η Παιδεία είναι σαν το αλάτι, πάει με όλα». Ηθική κατάπτωση; Παιδεία! Παραβατική συμπεριφορά; Παιδεία! Αναξιοκρατία; Παιδεία! Ναρκωτικά; Παιδεία! Ηλεκτρονικά παιχνίδια; Παιδεία! Αρωγή και Ευδοκίμηση; Παιδεία!

Τελικά; Είναι θέμα Παιδείας; Ή είναι θέμα του πόσο κωλοπαιδαρίστικη φυλή είμαστε/έχουμε γίνει;

Πόσο παρτάκηδες; Πόσο εκμαυλισμένοι; Πόσο ανεύθυνοι; Πόσο κοινωνικά ασυνείδητοι;

Αυτό το τελευταίο νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ημών, των Ελλήνων. Το ότι με αξιοθάυμαστο ζήλο και σταθερότητα είμαστε κοινωνικά ασυνείδητοι. Βαυκαλιζόμαστε ότι επιτυγχάνουμε χρηματικά ποσά ρεκόρ σε τηλεμαραθώνιους αγάπης για λιμούς, σεισμούς, πυρκαγιές και λοιπούς καταποντισμούς. Αλλά η καθημερινότητά μας για άλλα κραυγάζει.

Τα σκουπίδια, το κάπνισμα, ο τρόπος οδήγησης, η προσφορά αίματος και οργάνων, ο εθελοντισμός, η αντιμετώπιση των παιδιών μας, η ροπή προς τη διαφθορά, ο σεβασμός προς του ΑμεΑ(…) είναι τομείς που ο πολιτισμός μας δεν περνάει καν τη βάση. Αλλά εντάξει, έχουμε άλλα χαρίσματα, είμαστε φιλόσοφοι, είμαστε έξω καρδιά, είμαστε φιλόξενοι. Μια ρακή προσφορά στον ξένο, ένα πιάτο ελιές κι ένα αρχαίο γνωμικό στο τραπέζι και ιδού το μεγαλείο του Έλληνα.

Οπότε ας φάμε και πιούμε. Κι ας μην ανησυχούμε. Τα σκουπίδια μακριά από το σπίτι μας, έξω στο δρόμο, μέσα και έξω από τους κάδους. Όλο και κάποια κατώτερη τάξη εργαζομένων θα περάσει για να συλλέξει και κρύψει αυτά μαζί με τις όποιες ενοχές μας.

Advertisements

3 thoughts on “eat your garbage

  1. rednati

    I couldn’t agree more, με κάλυψες πλήρως και δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτή είναι η δυσάρεστη πραγματικότητα στη σύγχρονη Ελλάδα.

  2. Παράθεμα: το δικαίωμα | sunCoat

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s