αν ο Δαρβίνος έπαιζε μπάλα

(post αθλο-φληναφηματικό)

Κοιτάω το χθεσινό 3ο γκολ της Μπαρτσελόνα (στο 3-1 με τη Μίλαν). Και δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι ο αμυντικός που σηκώνει το χέρι του χάνει πολύτιμο χρόνο και ορμή. Είναι σίγουρο ότι, αν ήταν προσηλωμένος στην αντιμετώπιση του αντιπάλου και όχι στον επηρεασμό του επόπτη, θα είχε μια καλύτερη ευκαιρία για ένα ύστατο, σωτήριο τάκλιν. Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα (σ.b. συγνώμη για την αναγνωστική χειραγώγηση): γιατί σηκώνουν οι ποδοσφαιριστές το χέρι τους; Σε τι προσδοκούν; Ποιο είναι το στοίχημα; Και με τι πιθανότητες;

Ιστορικά επισκοπώντας, νομίζω ότι έχω διαβάσει κάπου από τον Αντώνη Πανούτσο ότι το σήκωμα του χεριού είναι κατάλοιπο από το λυκαυγές του αθλήματος. Κάτι δηλαδή σαν την αστρική ακτινοβολία που έχει μείνει διάχυτη στο σύμπαν από το Big Bang. -Λυκαυγές εννοείς το κάτι-σαν-ποδόσφαιρο στην Αρχαία Κίνα και Ελλάδα; Όχι, όχι, εννοώ την απαρχή του σύγχρονου ποδοσφαίρου στα τέλη του 19ου αιώνα κάπου στη Μ. Βρετανία. Τότε, επειδή δεν υπήρχαν πλάγιοι επόπτες παρά μόνο διαιτητής, όταν η μπάλα έβγαινε έξω από τις τελικές γραμμές οι Άγγλοι (gentlemen όπως πάντα) σήκωναν το χέρι για να υποδείξουν στον διαιτητή (αληθώς, εννοείται, φαντάζεστε να γινόταν αυτό στην Ελλάδα;) ποια ομάδα αναλάμβανε κατοχή της μπάλας. Αυτό πέρασε από γενιά σε γενιά: τα παιδιά βλέπαν τους μεγάλους να σηκώνουν το χέρι, σηκώναν και κείνα το χέρι παίζοντας στις αλάνες, τα παιδιά ενηλικιωνόντουσαν και στελεχώναν τις ομάδες, συνέχιζαν να σηκώνουν το χέρι, παρέδιδαν την κίνηση στους επόμενους μπόμπιρες άσους κοκ.

-Εντάξει, αλλά κάποτε μπήκαν στο παιχνίδι και οι πλάγιοι επόπτες. Γιατί συνεχίζουν να σηκώνουν το χέρι; Προφανώς πλέον γίνεται για να επηρεάσουν την κρίση του επόπτη δηλώνοντας με το χέρι: «δικιά μας η μπάλα»!. Αλλά πόσες φορές έχουν καταφέρει (μέσα σε κείνο το κλάσμα του δευτερολέπτου) να τον συμπαρασύρουν στα δικά τους νερά; Και πόσες φορές η ολιγωρία τους αυτή έχει ως αποτέλεσμα την καταδίκη της ομάδας τους; Νομίζω ότι η ζυγαριά γέρνει φανερά προς το 2ο σκέλος. Άρα τι; Είναι τόσο ανόητοι; Τόσο στον κόσμο τους; Τόσο αυτοκτονικά τζογαδόροι;

Καταλήγω να πιστεύω ότι το σήκωμα του χεριού είναι άλλη μια απόδειξη της δαρβινικής θεωρίας της εξέλιξης. Διότι, δύο είναι τα βασικά συστατικά που πρέπει να διαθέτει ένας ποδοσφαριστής: 1. να ξέρει να λακτίζει το τόπι 2. να είναι καλός στην γκρίνια (γκρίνια στο αράουτ, γκρίνια στο φάουλ, γκρίνια στο πέναλτι, γκρίνια στο οφσάιντ, γκρίνια στο περπάτημα, γκρίνια στα αποδυτήρια, γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια). Όσο καλύτερος είσαι σ’ αυτά τα δύο, τόσο περισσότερες πιθανότητες να σε εμπιστευτεί ο προπονητής σου και να επιβιώσεις στον άγριο ποδοσφαιροκόσμο, να έχεις σταθερές παρουσίες στην ομάδα σου και σταδιακά να ανέβεις αθλητική και επαγγελματική κατηγορία. Ειδάλλως, σε ξεβράζει σιγά σιγά το σύστημα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, χώρος για ψυγές ευγενικές και αγέρωχες, για παίκτες που η προσήλωσή τους είναι στη βελτίωση του παιχνιδιού του δικού τους και της ομάδας τους και όχι στο πώς θα μαϊμουδέψουν μια τραβηγμένα υπέρ τους διαιτητική απόφαση.

Τη μοναδική φορά που έκατσα σε πάγκο (ερασιτεχνικής) ομάδας με έκπληξη είδα ότι σε κάθε (ΜΑ ΚΑΘΕ) απόφαση του διαιτητή όλοι οι μέτοχοι της ομάδας (προπονητής, παίκτες, πάρεδρος, εξωφυλαρούχες κλπ) αμφισβητούσαν την κρίση του. Στις αποφάσεις κατά τον βρίζανε («άχρηστε, πουλημένε, δεν τα βλέπεις»;), στις υπέρ τον ειρωνευόντουσαν («τα σπόρια τα δίνεις σε μας, παλιοκουφαλίτσα»!). Εντυπωσιακότατο και ξεκαρδιστικότατο! Και αυτή η νοοτροπία φαντάζομαι διαπερνά κάθετα όλες τις κατηγορίες του ποδοσφαίρου, από τα χωμάτινα αλώνια ως τα χλιδάτα σαλόνια.

Ο αθλητής συμμετέχει σε ένα άθλημα, σε ένα παιχνίδι. Ακριβό και προσοδοφόρο, αλλά παιχνίδι. Και το παιχνίδι έχει την ίδια ετυμολογική ρίζα με το παιδί. Και το παιδί είναι πάντα παιδί. Είναι στη φύση του να φωνάζει και να γκρινιάζει. Είτε γιατί πεινάει είτε γιατί χάλασε το αυτοκινητάκι του είτε γιατί έχασε μια μπάλα αξίας μερικών χιλιάδων ευρώ. Ακόμα κι αν την μπάλα δεν του την κλέψανε, αλλά αφελώς τη χάρισε από μόνο του στο γειτονάκι που έτυχε να περνάει και να πει: «τι ωραία η μπάλα»!

Advertisements

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s