Χτίσε κι εσύ ένα αυθαίρετο. Μπορείς!

(post παραδείσιο)

Ο χάρτης όπου αποτυπώνονται τα αυθαίρετα της Ελλάδας. Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αν και ανακαλύπτω ότι είχε κάνει το γύρο των ηλ. μέσων ομολογώ ότι μου είχε ξεφύγει η συγκεκριμένη φωτο-εικόνα (την πρωτοείδα πρόσφατα στο georgakopoulos.org και στη συνέχεια στο flickr του ypeka). Και μέσα στο μεγαλείο της συνειδητοποιώ ότι αντικατοπτρίζει με γλαφυρότητα τους 2 λόγους για τους οποίους έχουμε αποτύχει ως χώρα.

Ο πρώτος είναι το κλασικό yin yang της ελληνικής μιζέριας. Το κράτος που δεν έχει τη διάθεση να ελέγξει· που σφυρίζει αδιάφορα αποσκοπώντας σε μια εν καιρώ χρηματοεισπρακτική σπέκουλα· που μέσω των πολιτικών του γραμμών δίνει τον τόνο σε κάθε εθνική χορωδία αυθαιρεσίας· που εκεί που πρέπει να βοηθήσει τιμωρεί και εκεί που πρέπει να δαγκώσει χαϊδεύει. Και οι πολίτες που έχουν τη διάθεση να παρανομήσουν· που ψάχνουν (και βρίσκουν εύκολα) το χωρικό, χρονικό, νομικό παραθυράκι (ενίοτε παραθυράρα) για να εξυπηρετήσουν λαίμαργα τα συμφέροντά τους· που ΑΠΑΙΤΟΥΝ από το κράτος, ενώ δίνουν συγχωροχάρτι στον εαυτό τους και τον γείτονα (έλα, μωρέ, μια ψωροκαλύβα έχτισε ο ανθρωπάκος, γιατί δε πιάνουν τους μεγαλοκαρχαρίες).

Σε αγαστή συνεργασία πάντοτε με τα Μέσα που θα υπερδιαφημίσουν την μπουλντόζα στο (αραχνιασμένο) μαυσωλείο της παραλιακής και θα υπερμελοδραματοποιήσουν την κατεδάφιση του κονακιού που χτίστηκε από το υστέρημα μιας πολυμελούς οικογένειας, αθωώνοντας το υπόλοιπο 90% των αυθαιρέτων του μέσου Έλληνα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δυστυχώς αποδεικνυόμαστε τελείως μπουμπούνες ως επιχειρηματικός λαός. Θες να στήσεις μία «εθνική επιχείρηση παρανομίας» που να σε διαφημίζει σε όλο τον κόσμο; Εμπρός, στήσε την. Κάντο, όμως, σε κάποιον τομέα που να μπορείς να έχεις εύκολο όφελος για την εθνική οικονομία σου. Κάντο με τρόπο ώστε να καταστείς το παγκόσμιο κέντρο κάποιου είδους εμπορίου, όπου ακόπως θα προσελκύονται και θα διακινούνται ξένα κεφάλαια. Δες την Ελβετία: περίφημη στρατιωτική ουδετερότητα και ιδού ο παράδεισος για την ανάπτυξη των τραπεζών. Δες τον Μαυρίκιο: φτιάχνεις μια εταιρεία σε 5 λεπτά και ιδού ο παράδεισος των off-shore. Δες την Ολλανδία: χαλαροί «μουσικοί» φορολογικοί μηχανισμοί και ιδού ο παράδεισος των μεταφερόμενων κεφαλαίων για τα πλούσια ροκ συγκροτήματα.

Αλλά εμείς; Η Ελλάδα; Οι Έλληνες; Πήγαμε και γίναμε παράδεισος στη μόνη «παρανομία» που δεν εξάγεται! Γιατί, τι να υποσχεθούμε στους ξένους; «Ελάτε χτίστε τα αυθαίρετά σας στα βουνά μας, τις πλαγιές μας, τους κάμπους, τις παραλίες, τα δάση. Στο δεκαετή κύκλο πληρωμής του σχετικού προστίμου και νομιμοποίησης του κτίσματός σας αναλαμβάνουμε τη δωρεάν εκ θεμελίων μεταφορά σε χώρα της αρεσκείας σας. Εχεμύθεια εξασφαλισμένη. Build your myth (house) in Greece«.

Advertisements

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s