ζευγάρια τραγουδιών Ι

(post ζευγαρωτό)

Είναι μερικές φορές που δυο τραγούδια έρχονται και τα μαθαίνεις την ίδια εποχή (ασχέτως από το πότε έχουν κυκλοφορήσει) και καταλαμβάνουν την ίδια γωνιά μέσα σου σα ζευγάρι που στήνει το τσαντίρι του στο μουσικό θυμικό σου και ορκίζεται αιώνια πίστη και συμπόρευση. Έχω δώσει καταφύγιο σε πολλά τέτοια ζευγαράκια κι ένα από αυτά είναι το:

The Stranglers: No Mercy (1984) <–> The Sound: I Can’t Escape Myself (1980). Τα πρωτοάκουσα σε κάποιο μπαρ/ράδιο κάπου εκεί γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 80, τότε που μες στην αχλύ της μουσικής μου άγνοιας μπέρδευα φωνές, μελωδίες και χτενίσματατα (με κορυφαία σύγχυση μεταξύ της φάτσας του Simon Le Bon των Wham και του George Michael των 2xDuran). Τότε νόμιζα ότι είναι το ίδιο συγκρότημα (πολύ άσχετος ε;) και πέρασαν κάποια χρόνια μέχρι να μάθω ποιος τραγουδάει τι. Αλλά η διαπλοκή παραμένει και 30 χρόνια μετά η φλόγα τους καίει ακόμα.

Απ’ τη μια έχουμε ένα όνομα συγκροτήματος ανατριχιαστικό – απ’ την άλλη ένα άκρως κοινότυπο. Απ΄τη μια το No Mercy από κάποιο 8ο lp των Stranglers που ήδη έχουν αλλάξει ως τότε 2-3 ήχους επιβιβασμένοι στο χαμένο άρμα της ανανέωσης – απ’ την άλλη το Escape Myself είναι το 1ο τραγούδι του 1ου lp των Sound και άρα ευθύνεται για την εναρκτήρια εντύπωση του στιχουργικού και ακουστικού τους στίγματος. Απ΄ τη μια ένα σχεδόν χαρωπό χορωδιακό σχήμα πατάει πάνω στα δίνοτα των πλήκτρων για να τονίσει κάπως αδιάφορα την αδυναμία δραπέτευσης από την απονιά της ζωής. Κι απ’ την άλλη ένα δυσοίωνο rythm section δίνει τον τόνο σε μια φωνή που πίσω από εσωτερικά κάγκελα οδύρεται με τη διαπίστωση ότι η πραγματική φυλακή είναι ο εαυτός μας.

Οι γύρω μας και το εγώ μας. Κανείς δε θέλει και κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει. Η απουσία οίκτου και η απουσία ελπίδας. Μερικές φορές, χρειάζεται 20 χρόνια για να σκάψεις το τούνελ που θα σε βγάλει όπου έξω από την όποια φυλακή.

Advertisements

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s