ψηφιακές εκλογές. ENTER_|

(post συντεχνιακό)

e-vote

Σε μια εποχή που όλα μετατρέπονται σε Bytes, είναι περίεργο που ακόμα δεν έχει τεθεί στα σοβαρά το θέμα της ηλεκτρονικής διεξαγωγής των εκλογών. Το μόνο που χρειάζεται είναι 1) μια μεγάλη βάση δεδομένων με τα στοιχεία των εκλογέων (θυμίζω: η βάση αυτή υπάρχει ήδη και μπορείτε να τη βρείτε εδώ), 2) μερικές ρουτίνες ενθυλάκωσης και προσωρινής κρυπτογράφησης των ψήφων ώστε να μην είναι δυνατή η αντιστοίχηση (πχ μέσω κάποιας χρονοσφραγίδας) της ψήφου με τον ψηφοφόρο και 3) λίγη καλή θέληση (το δυσκολότερο). Αρχικά, βέβαια, θα εμφανίζονταν κάποια προβλήματα πυροδοτούμενα κυρίως από τη δύναμη της τεχνοφοβικής αδράνειας και από τη συντεχνιακή αντίδραση ευνοούμενων επαγγελματικών ομάδων, αλλά σύντομα θα διαπιστώναμε όλοι τα θετικά της ψηφιακοποίησης. Να τρεις λόγοι που είναι σημαντικοί για μένα:

  • Θα σταματήσουν οι μετακινήσεις ψηφοφόρων. Ο καθένας θα μπορεί θεωρητικά να ψηφίζει όπου θέλει. Αλλά για να μη γίνεται κομφούζιο θα υπάρχουν και πάλι εκλογικά τμήματα για να μοιράζεται σε ευρύ γεωγραφικό φάσμα το εκλογικό σώμα. Και όλοι θα δηλώνουμε από πριν σε ποια πόλη θέλουμε να ψηφίσουμε. Αυτό που θα γλιτώσουμε είναι ότι θα σταματήσουν επιτέλους τα κόμματα να ενδύονται στολή πρακτόρων ταξιδίων στην πλάτη της ελληνικής οικονομίας. Το ότι, ενώ βρισκόμαστε στο χάλι που βρισκόμαστε, τα κόμματα και πάλι μοίραζαν αφειδώς δωρεάν εισιτήρια (από ποιον κουρμπανά, άραγε) και το ότι οι λαίμαργοι Έλληνες πολίτες τα καλοδέχονταν και τα επιζητούσαν δείχνει γιατί όσα μνημόνια και να έρθουν, όσες διαγραφές χρεών και να γίνουν δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει γιατρειά σε αυτόν τον τόπο.
  • Θα σταματήσω επιτέλους να βρίσκω στην πόρτα μου φακέλους με σταυρωμένα ψηφοδέλτια. ΕΛΕΟΣ! Ερώτηση: έχει γίνει ποτέ καμιά δημοσκόπηση, όπου να ερωτάται ο ψηφοφόρος αν ρίχνει στην κάλπη από πριν σταυρωμένο ψηφοδέλτιο ή αν το σταυρώνει εκείνη την ώρα μέσα στο παραβάν; Για τι ποσοστά μιλάμε; Να υποθέσω ότι το ποσοστό συμβαδίζει με το ποσοστό αναλφαβητισμού στη χώρα; Με το ποσοστό κομματικά ανασφαλών στη χώρα; Με το ποσοστό πειθήνιων προβάτων; Με το ποσοστό εκτίμησης της αβουλίας από τα επιτελεία των υποψηφίων; Με το ποσοστό κουτοπόνηρων καταφερτζήδων; «Τι κάνετε μωρέ; Σταματήστε το σταύρωμα! Όχι άλλο σταύρωμα»!
  • (Και το πιο σημαντικό ότι) Θα βολευτούν πολλά παλιά μου φιλαράκια που είναι κομπιουτεράδες και θα αναλάβουν το ρόλο του Αντιπροσώπου Πληροφορικής. Και ο δικαστικός αντιπρόσωπος; Θα υπάρχει ακόμα, περιορισμένος στο έργο επικύρωσης της ταυτοπροσωπίας με βάση την αναγνώριση προσώπου (κι αυτό δηλαδή μέχρι να μπουν retinal scanners). Η κατακύρωση της ηλεκτρονικής ψήφου θα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πληροφορικάριου. Θα απαλλαγούμε έτσι κι από άλλο ένα δυσκολοχώνευτο κόστος, το κόστος πληρωμής της αποζημίωσης για τον αντιπρόσωπο και τον γραμματέα. Είμαι τελείως εκτός γήινης πραγματικότητας που σκεπτόμουν ότι θα μπορούσαν οι δικηγορικοί σύλλογοι να εισηγηθούν σε αυτές τις εκλογές την παραίτηση ή έστω τη μείωση στο μισό για την αποζημίωση των μελών τους; Θα μου πεις, και οι ηυ θα κοστίζουν. Μα δε θα ΄ναι κανονικοί ηυ, θα ΄ναι ηυ κακέκτυπα που το μόνο που θα κάνουν θα είναι να συνδέονται στο δίκτυο και να στέλνουν ολιγάριθμα data. Και η ροή της ψηφοφορίας θα κυλάει κάπως έτσι:

…Έλα παππούλη, για φέρε το primary KEY ID σου εδωπέρα. ΤΟ PRIMARY KEY! ΔΕΝ ΑΚΟΥΣ; Το πρωτεύων κλειδί σου. Ναι, το κλειδί σου. Ναι, όχι, όχι το κλειδί του σπιτιού σου, βάλτο μέσα, τι να το κάνω, το entity κλειδί για την election Database, πως το λένε, την ταυτότητά σου βρε παππού. Άντε μπράβο. Παππούλη πήγαινε τώρα εκεί στο laptop, στο display θα δεις έχει ένα API, κλίκαρε με το mouse το interface button με το favorite κόμμα σου και το query θα σου εμφανίσει 5 radio buttons με τους candidates. Πρόσεχε, δεν είναι check boxes είναι radio buttons, που σημαίνει ότι μπορείς να κλικάρεις μόνο ένα. Αν θες να ρίξεις λευκό δεν κλικάρεις τίποτα. Θα σε ρωτήσει Are you Sure? και πρέπει να κάνεις confirm. Εύκολο δεν είναι παππούλη;…. Έλα τώρα από δω να σου δώσω το receipt για το vote transaction που έκανες. Συγχαρητήρια!

Advertisements

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s