η φοβερή τροπή των πραγμάτων (2001)

(post μπασκετοκομμουνιστικό)

Ολοκληρώνοντας χθες βράδυ αργά το «η φοβερή τροπή των πραγμάτων» (Under the Frog(1992)) του Τίμπορ Φίσερ (Εκδ. Πατάκη) χαμογέλασα και σκέπτηκα ότι κατά σύμπτωση το βιβλίο έχει «σχέση» και με τα δύο κύρια στοιχεία των τελευταίων Κυριακών (την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την άνοδο του ΟΣΦΠ). Κι αυτό γιατί αφηγείται τις περιπέτειες μιας ομάδας μπάσκετ στην κομμουνιστική, μεταπολεμική Ουγγαρία. Αλλά, βέβαια, η διαπίστωση της χαλαρής αυτής σχέσης είναι το λιγότερο που σε βοηθάει για να χαμογελάσεις.

Ο Τίμπορ Φίσερ γεννήθηκε (και μεγάλωσε υποθέτω) στην Αγγλία από Ούγγρους γονείς με αποτέλεσμα -όπως αναφέρεται στο bio του- τα γραπτά του να συνδυάζουν την ανατολικοευρωπαϊκή σάτιρα με το αγγλικό χιούμορ. Στη «φοβερή τροπή των πραγμάτων», ο Φίσερ (διά στόματος και σκέψης Γιούρι, του νεαρού κεντρικού του αφηγητή) μας παρουσιάζει πλουσιοπάροχα μια πλατιά γκάμα από χαρακτήρες και πτυχές της ουγγρικής ζωής από το τέλος του βίαιου πολέμου το 1945 ως το τέλος της αιματηρής εξέγερσης το 1956. Στις σελίδες του συναντάς ανόητους ασφαλίτες, ανήσυχους φοιτητές, ρέμπελους τυχοδιώκτες, κουρασμένους μεσήλικες, διεφθαρμένους πολιτικούς, ντόμπρους αγρότες, ρουτινιασμένους εργάτες που μέσα από σπαρταριστά επεισόδια που αφορούν στον αθλητισμό, την πολιτική, τις προσαγωγές και ανακρίσεις, τα βιομηχανικά μέσα, τις σεξουαλικές αναζητήσεις, την αγροτική ζωή  σατιρίζουν κάποιες από τις αρετές (αφοσίωση, ευστροφία) αλλά κυρίως τα χούγια (καιροσκοπισμός, φιλονικία, εξιδανίκευση του μηδαμινού) των περίπου συμπατριωτών του Ούγγρων. Κι όλα αυτά δίνονται με τόσο γλαφυρό, αληθοφανή και λεπτομερή τρόπο που έχεις την ψευδή αίσθηση ότι ο Φίσερ καταγράφει προσωπικά του απομνημονεύματα.

Η ματιά του, βέβαια, είναι φανερά αντικομμουνιστική κι αυτό ίσως ξενίσει κάποιους, από την άλλη, όμως, τα βέλη του στρέφονται αποκλειστικά προς το καθεστώς εκείνης της συγκεκριμένης περιόδου και υποθέτω η περίοδος εκείνη έχει καταδικαστεί ήδη στη συνείδηση των Ούγγρων.

Και μέσα σε όλα αυτά και χωρίς να είναι ο βασικός του άξονας βρίσκει την ευκαιρία να διηγηθεί και μια από τις ωραιότερα διαβαθμισμένες ιστορίες έρωτα που έχω διαβάσει (κι έχω διαβάσει πολλές θα συμπλήρωνα, αν ήταν αλήθεια, που δεν είναι). Όπου φαίνεται και πάλι ότι η παρουσία μιας γυναίκας μπορεί να οδηγήσει έναν άντρα στο να αλλάξει ζωή, η απουσία της όμως μπορεί και του υποβάλλει ν΄αλλάξει ολόκληρο σύμπαν.

Advertisements

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s