ψυχοτρόπο μουσικό ταξίδι

(post αντιμετάθεσης)

Διαβάζω εδώ μια λίστα του NME με τα καλύτερα άλμπουμ των Radiohead. 1.δεν είμαι μουσικός κριτικός 2.είμαι πλέον περιστασιακός ακροατής 3.κι ούτε καν έχω ακούσει όλα αυτά τα άλμπουμ. Αλλά έχω ακούσει τα δύο που είναι στην κορυφή και απορώ. Δείτε τη λίστα και όσοι ξέρετε πείτε μου, είναι δυνατόν αυτό που έχει για Νο1 να είναι στο Νο1 και αυτό που έχει το Νο2 να είναι στο Νο2;

Αλλά τους κατανοώ. Το In Rainbows (2007) σηματοδότησε την εντυπωσιακή εισβολή των καλλιτεχνών στη νέα ψηφιακή εποχή. Οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα, δηλ. τα συγκροτήματα, έπαψαν πλέον να είναι ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της μουσικής βιομηχανίας. Οι Radiohead διένειμαν online το LP μέσα από το site τους και η τιμή αγοράς αποφασιζόταν από τον αγοραστή – αν ήθελε και τζάμπα. Δε θα είχε νόημα όλο αυτό αν το LP δεν ήταν καλό, θα ‘ταν σα να μας πρόσφερε δωρεάν ο μανάβης ένα κιλό σάπια πορτοκάλια. Έπρεπε το προϊόν να είναι φοβερό, ανεπανάληπτο ώστε να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η απόφαση των Radiohead για ελεύθερη διανομή. Εντάξει. Είναι υπέροχο το όλο concept. Αλλά όποτε άκουγα τη μουσική του μου έβγαζε μια αίσθηση μεταλλωρυχείου, μια σκουριασμένη βροχή από πρόκες από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις.

Μέσα από το παραπάνω πρίσμα το In Rainbows σίγουρα κερδίζει πόντους, είναι σα να μετράμε το ύψος δυο αθλητών, ο ένας να φοράει παπούτσια, ο άλλος να είναι ξυπόλητος, κι η επιτροπή να το δέχεται αυτό. Αλλά και δωδεκάποντη γόβα κι αν φορέσει το In Rainbows ή όποιο άλλο άλμπουμ των Radiohead (και σχεδόν όλων των υπόλοιπων συγκροτημάτων των 90s) ποτέ δε θα μπορεί να ξεπεράσει το ακουστικό μεγαλείο που τιτλοφορείται OK Computer. 12 τραγούδια που από μόνα τους θα ήταν αρκετά για να να μπει το καθένα σε ένα διαφορετικό LP και να ΄ναι το πολύ σπουδαίο τραγούδι εκείνου του LP, δέθηκαν μαζί στιχουργικά και μουσικά και φτιάξανε το σύμπαν του OK Computer. Σε μια ακροβασία μεταξύ στοιχειωτικής μελωδίας και εύηχου φαζαρίσματος οι Radiohead παραδίδουν το masterpiece τους καταγράφοντας τις σύγχρονες κοινωνικές μας νευρώσεις. Κι αν κάθε κοινωνία και κάθε άνθρωπος δεν είναι τίποτα άλλο παρά το μόρφωμα των εμμονών που τους χαρακτηρίζουν, τότε δικαιωματικά οι Radiohead τόσο απλά και τόσο τελειοθηρικά παίρνουν τη θέση μεγάλου ζωγράφου που με το OK Computer αιχμαλώτισε και απαθανάτισε για πάντα στον μουσικό καμβά τη συμπλεγματική αυτή μορφή του κόσμου μας στη στροφή του 21ου αιώνα.

OK_Computer

Advertisements

2 thoughts on “ψυχοτρόπο μουσικό ταξίδι

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s