όχι άλλα αυγά

(post αναυγούλας)

Ο αστικός μύθος λέει ότι ο Αριστερός ψήφισε Χρυσή Αυγή στις εκλογές της 6ης Μαΐου γιατί όταν μετανάστες επιτέθηκαν στο παιδί του στο σχολείο εκείνοι που το προστάτευσαν ήταν οι χρυσαυγίτες. Προφανώς ο μύθος μιλάει για:

α.  Αριστερό για να συμπεριλάβει στην ομπρέλα του όλο το πολιτικό φάσμα μια και η ΧΑ θεωρείται άκρα δεξιά. β. μετανάστες για να ενεργοποιήσει με ένα σμπάρο 2 αντανακλαστικά, εκείνο της λύπησης και εκείνο του φόβου γ. παιδιά για να συμπιέσει όλες τις βαθμίδες ανησυχίας, μια και η φροντίδα της οικογένειας είναι συνάμα το θεμελιώδες και το ύψιστο δ. σχολεία, γιατί εκεί χτίζεται το αύριο ε. προστασία, γιατί είναι μια μικρή θεά που όλοι προσεύχονται σε αυτή.

Αλλά όχι, ας τελειώνουμε πια με τους μύθους. Η ΧΑ δεν είναι άκρα δεξιά, είναι σκέτο ΑΚΡΑ ΑΚΡΑ ΑΚΡΑ ως προς τις πρακτικές της και δυστυχώς -έστω μικρομετρικά- ΜΕΣΑ μας ως προς την ιδεολογία. Ο υποβόσκων φασισμός κατοικεί εντός μας και ψάχνει τρόπους για να αναδυθεί. Οι περισσότεροι προσπαθούμε και γκρεμίζουμε τις γέφυρές του με τον έξω κόσμο. Άλλοι αφηνόμαστε να μας κυριεύσει η γοητεία της θρυλούμενης υπεροχής, η μανία της καταστροφικής δράσης, η ευφορία των τυφλών χτυπημάτων.  Κι άλλοι, όπως δείχνουν τα εκλογικά ποσοστά, αποστρέφουμε το βλέμμα και εξουσιοδοτούμε βαρβαρικές ορδές να δρουν βίαια για λογαριασμό μας. Το να λάβει η ΧΑ ένα 4% στις επόμενες εκλογές είναι τρισχειρότερο απ’ το 7% των προηγούμενων. Γιατί το ποσοστό της 1ης εκλογής μπορείς και να το αποδώσεις (δικαιολογίες…) σε άκρα απογοήτευση, αντίδραση, τιμωρία, αιφνιδιασμό. Αλλά της 2ης θα δείχνει μια παγιοποιημένη κατάσταση, ένα μελάνωμα που ήρθε στο σώμα μας για να μείνει και να ενοχλεί επιτιθέμενο στα υπόλοιπα κύτταρα, υπενθυμίζοντάς μας ότι ο οργανισμός μας είναι ευεπίφορος τόσο στο υγιές όσο και το άρρωστο. Είναι απόλυτο και ολοκληρωτικό, αλλά πέρα από διεστραμμένα, φασίζοντα και γερασμένα, αρτηριοσκληρωτικά μυαλά, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία και για κανέναν για να (ξανα)ψηφίσει τη ΧΑ και να νομιμοποιήσει την αλητεία.

Εντάξει, το χθεσινό κρεσέντο των καναλιών, βέβαια, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Τέτοια ομοθυμία είχα να δω από την εποχή του Euro2004. Η σκηνή είχε μπει στην ατέρμονη επανάληψη («για να δούνε όλοι τι κουμάσια είναι η ΧΑ και πόσο δημοκράτες και γενναίοι είμαστε εμείς που τους στιγματίζουμε»). Φυσικά κανείς δεν τόλμησε να πει ότι, Ναι, η Λιάνα Κανέλη (σ.b. και προς τιμήν της) προέβη σε μια υποψία επιθετικής κίνησης (εφημερίδα). Φοβούνται μήπως παρεξηγηθεί η γυμνή αλήθεια. Αλλά η μόνη αλήθεια που μπορεί να παρεξηγηθεί, φίλτατοι, είναι η κρυμμένη. Ψυχωτικά άτομα σαν τους χρυσαυγίτες αυταναφλέγονται, φτάνει μια ματιά, μια κίνηση ή το φύσημα του αέρα για να θολώσει το μυαλό τους και να μπουν σε τριπάκι επιβεβαίωσης τους ανδρισμού και του τσαμπουκά τους. Όσο για τους χαρακτηρισμούς «άγρια» και «βάναυση» έχουν ισχύ μόνο όσον αφορά στο αδόκητο, το ενστικτώδες, το στιγμιαία έντονο του γεγονότος. Σε διαφορετική βάση το μόνο που κάνουν είναι να προσβάλλουν τα δεκάδες πραγματικά θύματα των χουλιγκάνων φασισταριών.

Προς εμάς τους πολίτες, προς εσάς τους πολιτικούς: όχι άλλα αυγά φιδιών. Όχι «δε τα θέλουμε», όχι «δεν τα χρειαζόμαστε», αλλά ΤΑ ΑΠΟΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑ ΒΔΕΛΥΓΜΙΑΣ. Κι αυτό όχι γιατί υποστήκαμε μια διακαναλική τηλεοπτική 24ωρη πλύση εγκεφάλου (που χθες/αύριο μια τέτοια πλύση μπορεί να έχει διαφορετική κατεύθυνση και διαφορετικό πρόσημο). Αλλά γιατί η νοσηρή ιδεολογική και σωματική βαρβαρότητα δεν έχει θέση στις κοινωνίες των ανθρώπων.

Με την ευκαιρία. Μαζί με τα αυγά των φιδιών μήπως να καταδικάζαμε και τα αγανακτισμένα αυγά των «αυθόρμητων» διαδηλωτών εναντίον πολιτικών; Ή ακόμα ακόμα και τα αυγά που με τα χρόνια καθόμαστε και κλωσσάμε όταν συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές γύρω μας και μεις απέχουμε;

Advertisements

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s