το debate ΕΓΙΝΕ!

(post λογοδιάρροια)

Επηρεασμένος ακόμα από την pop (με αναφορές σε Φιλαράκια, Beatles κα) κοινωνιολογική πολιτική προσέγγιση του Σλάβοι Ζίζεκ χθες βράδυ στον ύπνο μου είδα ότι αντί για debate έγινε τελικά ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Το μοτίβο ακολουθούσε εκείνο των αγώνων σκάκι, κάθε αρχηγός είχε συνολικά μισή ώρα στη διάθεσή του, έλεγε ό,τι ήθελε, θεωρητικά ο επόμενος όφειλε να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο προηγούμενος, είχαν κι ένα ειδικά διαμορφωμένο σκακιστικό ρολόι μπροστά τους, μόλις ολοκλήρωναν πατούσαν ένα κουμπί και ο χρόνος τους σταματούσε, ξεκινώντας αυτόματα το χρόνο του επόμενου. Και η συζήτηση κυλούσε κάπως έτσι:

– Σαμαράς: Έχει βαλθεί ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ να διαλαλεί με ένταση σε κάθε ευκαιρία και προς κάθε κατεύθυνση ότι την πρώτη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα καταγγείλουν το μνημόνιο. Ακόμα κι αν δε θεωρούσαμε καταστροφική μια τέτοια προοπτική, ο τρόπος και μόνο που διαλαλείται μοιάζει με Ινδιάνους σε Western B movie που αλαλάζουν από μακριά για να δώσουν τον χρόνο στον Τζον Γουέιν και τους Καουμπόιδες (βλέπε τράπεζες) να ξυπνήσουν και να οχυρωθούν. Είστε τραγικά ανεπαρκής κ. Τσίπρα ακόμα και στην ανεπάρκειά σας.

– Τσίπρας: Θα ήθελα να θυμίσω στον κ. Σαμαρά τον Road Runner. Το διάσημο μπιπ μπιπ με το αγέρωχο και απροβλημάτιστο τρέξιμο δε διστάζει να δηλώσει: «ε, Κογιότ, αυτός είμαι, ζω και τρέχω, είμαι ευτυχής, δε σε φοβάμαι, γιατί οι δυνάμεις του καλού είναι πάντα με το μέρος μου». Κογιότ είστε εσείς και το παλαιολιθικό πολιτικό σύστημα, η ΕΕ, το ΔΝΤ, τα κεφάλια του καπιταλιστικού κέρβερου. Και μπιπ μπιπ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις του καλού, της ανανέωσης, της ελπίδας και του ασίγαστου αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

– Βενιζέλος: Μήπως στην αυθαίρετη λογική του κ. Τσίπρα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη του καλού, τότε το ΠΑΣΟΚ παίρνει το ρόλο του κακού; Θα σας πω το εξής. Αν το εκλογικό σώμα θεωρεί το ΠΑΣΟΚ τη δύναμη του κακού, τότε, ναι, χαιρόμαστε και είμαστε υπερήφανοι που υπήρξαμε οι κακοί, γιατί αυτό σήμαινε ότι είμασταν εκείνοι που ενάντια στο κομματικό συμφέρον μας σώσαμε τη χώρα από την καταστροφή. Θα πρότεινα σε όλους σας να δείτε τη Σουηδική ταινία…

– Καμμένος: Σουηδική; χαχα!

– Βενιζέλος: …ναι κύριε Καμμένε, είμαστε θιασώτες του σουηδικού μοντέλου, οπότε, ΝΑΙ, τη ΣΟΥΗΔΙΚΗ ταινία «Άσε το κακό να μπει» που δείχνει πώς παγιωμένες και παγωμένες μπορώ να πω αντιλήψεις και μεθοδεύσεις δεν επιτρέπουν στον κόσμο να δει την αλήθεια.

– Καμμένος: Κύριε Βενιζέλε, θα σας βοηθήσω, έχω στο σπίτι μου καμιά 20ρια DVD από κυριακάτικες εφημερίδες με ταινίες του μέγιστου παιχταρά Τσαρλς Μπρόνσον κι όλες έχουν τον ίδιο τίτλο: «Άσε το κακό να μπει…ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ» κύριε Βενιζέλο και κύριε Σαμαρά. «ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ». Ευχαρίστως να τις μοιράσω p2p μέσω του pirate bay σε όλους τους conn-x-άδες και τις conn-x-αδίτισσες αυτής της χώρας για να δούνε ποιο τέλος αρμόζει σε εκείνους που οδήγησαν αυτή τη θαυμαστή, τη μοναδική, την ευλογημένη (δόξα τω Θεώ) χώρα στην εξαθλίωση.

– Παπαρήγα: Ο κύριος Καμμένος ανακατεύει πάλι τον Θεό με τα πίτουρα. Κύριε Καμμένε, αφήστε στην άκρη τον Θεό και τον gangster Μπρόνσον, αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο λαός είναι μια βαθιά ρωγμή στο πολιτικοχρονικό συνεχές, ένα καίριο σπάσιμο του μονότονου βέλους της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, θα σας πρότεινα το «Ε μπριιφ χιστοριι ο τάιμ» του Στιβ του Χόκιν, αλλά θα σας πέσει βαρύ, δείτε καλύτερα τη «Μέρα της Μαρμότας», ο λαός έχει εγκλωβιστεί σ΄ένα αναπόδραστο διηνεκές όπου το Κεφάλαιο τον έχει εγκλωβίσει, αντίσταση, πάλη και ανατροπή, να τι χρειάζεται, να σπάσουμε την πανταχόθεν αιχμηρή και αιματηρή καπιταλιστική φούσκα που μας περιβάλλει και να πάρουμε στα χέρια μας τα μέσα παραγωγής και τις τύχες μας.

– Κουβέλης: Φίλτατοι συνομιλητές, πολύ άρωμα επανάστασης έχει πέσει ανάμεσα στο πάνελ και δεν μπορώ να αναπνεύσω. Τραγουδάτε το Revolution των Beatles χωρίς να ξέρετε τους στίχους. Τα φανταστικά, ψεύτικα πατσουλιά σας μου θυμίζουν το γνωστό παραμύθι με τα ρούχα της βασίλισσας Μέριλιν. Φορούσε μόνο Chanel No 5 και όλοι οι υποτακτικοί τη θαύμαζαν καθώς τα ΜΜΕ και οι κινηματογραφικοί κολοσσοί της εποχής είχαν στήσει ένα τεράστιο χορό εμπορίου γύρω από το όνομά της. Ακόμα κι ένα παιδί, όμως, θα μπορούσε να δει ότι στην ουσία ήταν γυμνή. Θέλω να πω, αφήστε τους επίπλαστους καλλωπισμούς και τις αιθεροβαμονικές θεωρίες, η πραγματικότητα είναι σκληρή και μόνο από ρεαλιστικά κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ μπορεί να αντιμετωπιστεί.

– Σαμαράς: Κάνω λάθος, αλλά μήπως ΜΟΛΙΣ, κύριε Κουβέλη, περιγράψατε τη σκηνή όπου ένα 7χρονο παιδί βλέπει στο κρεβάτι γυμνή την Μέριλιν Μονρόε; ΌΧΙ, κύριε Κουβέλη, η ΝΔ ποτέ δε θα υποχωρήσει νομιμοποιώντας τέτοιες «προοδευτικές» εκμαυλιστικές λογικές. Η ΝΔ θέλει τα παιδιά των Ελλήνων, ΟΛΩΝ των Ελλήνων, στα σχολεία. Θέλει παιδιά περίεργα, ανήσυχα, διψασμένα για γνώση και πρόοδο, θέλει παιδιά που να θέτουν στους δασκάλους τους και σε όλους εμάς δύσκολες ερωτήσεις όχι μόνο για το παρόν και το μέλλον τους, αλλά και για την ιστορία αυτού του τόπου:»γιατί φύγαμε από το Ευρώ;» «ποιος αποφάσισε για αυτό;» «τι εναλλακτικές υπήρχαν;» «ποια ήταν η μόνη αξιόπιστη δύναμη του τόπου;». Θέλει με άλλα λόγια τα παιδιά μας να γίνουν μικροί εξερευνητές, Χιούι, Λιούι, Ντιούι γιατί έτσι θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα. Η ΝΔ και γω προσωπικά θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις γι΄αυτό.

– Τσίπρας: Σας διαφεύγει, και πάλι κύριε Σαμαρά, ότι οι Χιούι, Λιούι, Ντιούι είναι μια «ανωμαλία», μια singularity, έτσι κυρία Παπαρήγα;, στην οικογενειακή παράδοση των Ντακ. Ο ένας θείος είναι καπιταλιστής του κερατά, και συγνώμη για τα γαλλικά μου, αλλά η Γαλλία και ο κ. Ολάντ -το ξέρει άραγε;- είναι τόσο της μόδας στις μέρες μας, ο ένας θείος, λοιπόν, κεφαλαιοκράτης, τσιγγούνης, καιροσκόπος. Ο άλλος θείος μονίμως άεργος, οπαδός του νεποτισμού, μεμψίμοιρος κακομοίρης. Και η αρραβωνιαστικιά του θείου μια κλαίουσα, υποταγμένη γυναίκα που περιμένει τον γάμο για να βάλει χέρι στα λεφτά του θείου του θείου. Ξέρετε ποιοι είναι όλοι αυτοί οι θείοι, κύριε Σαμαρά και κύριε Βενιζέλε; ΕΣΕΙΣ, ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΘΕΙΟΙ, της αναξιοπιστίας, της αεργίας, των μεταναστευτικών κεφαλαίων στην Ελβετία. Ε, ναι, λοιπόν, τότε μακάρι τα παιδιά μας να γίνουν Χιούι, Λιούι, Ντιούι, αν είναι βασιζόμενοι στην Αλληλεγγύη να γκρεμίσουμε τους πατερούληδες και τους θειούληδες του νοσηρού ελληνικού κατεστημένου που εσείς δημιουργήσατε.

– Βενιζέλος: Θα παρακαλούσα τους κυρίους Σαμαρά και Τσίπρα, αν θέλουν να κάνουν τις πάπιες στα πραγματικά προβλήματα και διλήμματα που βρίσκονται μπροστά μας, εμπρός ας τις κάνουν. Αλλά και κάποιος επιτέλους πρέπει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Κάποιος πρέπει να παίξει μπάλα στο Euro κι όχι να πετάμε μονίμως την μπάλα στην εξέδρα. Αν εξαιρέσουμε το ΚΚΕ που κρατά μια αγκυροβολημένη μπορώ να πω, έντιμη πλην εξωγήινη στάση και το ΠΑΣΟΚ, βέβαια, που είναι σταθερά προσανατολισμένο προς τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική κοινωνία, όλοι οι υπόλοιποι μοιάζετε με τους λαγούς το γνωστού ανεκδότου, τις Κυριακές συνουσιάζεστε με την αρκούδα, τις Τετάρτες συνουσιάζεστε με το λύκο και τις Παρασκευές με το λιοντάρι κι όταν το λιοντάρι σας ζητάει το λόγο, απολογείστε: «ε, πετάμε και καμιά …βλακεία για να περνάει η ώρα». Όχι κύριοι, οι ώρες είναι δύσκολες και δεν μπορούμε απλώς να τις «περνάμε». Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ΑΣΦΑΛΩΣ, για να μη έχουν κόστος οι λαγουδίσιοι εξυπνακισμοί σας…

– Καμμένος: Λαγοί κύριε Βενιζέλο; ΛΑΓΟΙ; Δε μιλάνε για καρότα στο σπίτι του πεινασμένου, κύριε Βενιζέλε. Μέσα σε 2 χρόνια καταστρέψατε ό,τι μπορούσατε να καταστραφεί. ΕΣΕΙΣ αποκοιμηθήκατε αφήνοντας τους Ευρωπαίους να συμπληρώνουν ερήμην μας λευκά χαρτιά, επιταγές, συμβάσεις και μνημόνια και ξυπνήσατε πάνω στην ώρα για να βάλετε νωθροί και δυσκίνητοι την υπογραφή που δέσμευσε για δεκαετίες τα όνειρα των παιδιών μας. ΕΣΕΙΣ δεχτήκατε να γίνει η Ελλάδα όλη το πειραματόζωο πάνω στο οποίο οι Ευρωπαίοι ερευνούν τα όρια και τις αντοχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ε εγώ, λοιπόν, σήμερα, σε αυτό το εδώ το τραπέζι, σας λέω ότι ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Οι Έλληνες θέλουν να βγουν από το κλουβί τους, θέλουν να ξυπνήσουν από τον τεχνητό τους λήθαργο, η ώρα της έγερσης έφτασε, μπροστά στο κίνδυνο εγώ θα γίνω ο πιλότος που θα οδηγήσει το έθνος μας στη Μέρα Ανεξαρτησίας.

– Παπαρήγα: Ακούω για όνειρα, ακούω για ανεξαρτησίες ακούω για λαϊκούς αγώνες. Έλα παππού να σου δείξω τα αμπέλια σου. Θα ‘θελα να ‘ξερα, περπάτησε κανείς ποτέ σας ανάμεσα στον απλό κόσμο για να αφουγκραστεί τους καημούς και τα βάσανά του. Οι στατιστικές είναι ωραίες αν δε θέλεις να βγεις έξω και να περπατήσεις και να λερώσεις τα παπούτσια σου με λάσπη. Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να πεις ένα ψέμμα είναι να το πεις με νούμερα. Βγείτε στις πλατείες, στα πάρκα, ο κόσμος έφτασε στο αμήν.

– Τσίπρας: Μη μου πείτε ότι βγήκατε εσείς έξω από τον Περισσό κυρία Παπαρήγα;

– Παπαρήγα: Γλυκό μου αγόρι, ξεπέζεψε λίγο από το μηχανάκι σου. Ξέρετε πού βρέθηκα προχτές; Στη συναυλία του Λάκη του…

– Τσίπρας: Του Λαζόπουλου;

– Παπαρήγα: Χμα, ο αγαπημένος σου Λαζόπουλος, κύριε Τσίπρα, όσο και να σε αβαντάρει δεν μπορεί να σε βοηθήσει τώρα γιατί τέλειωσε η τηλεοπτική σεζλόνγκ. Στη συναυλία του Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ, κύριοι. Ναι, ανάμεσα σε κόσμο που βγήκε για να συζητήσει, να τραγουδήσει, να ονειρευτεί. Κι όλοι αγκαλιά τι τραγουδήσανε στο τέλος, ξέρετε;

Βλέμμα γυάλινο,χλωμό
Σ’ένα παιχνίδι χαμένο
ψάχνεις για κερδισμένο
κι εγώ πάλι στο βυθό

Όμως με τίποτα δε μπορείς
να μου στερήσεις το όνειρο
Δικαίωμα στο όνειρο,
δικαίωμα στο τίποτα
Όμως με τίποτα δε μπορείς
να μου στερήσεις το όνειρο

ΤΟ ΛΑΙΚΟ, ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΝΕΙΡΟ

– Κουβέλης: Κυρία Παπαρήγα, είναι τέτοια η μανία σας να μονοπωλήσετε τον αγώνα και το όνειρο του λαού, που η βιασύνη σας σας οδηγεί σε τρανταχτά ατοπήματα. Δεκαεννιά μελέτες ερευνητικών κέντρων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ανθρώπινα όνειρα δεν έχουν χρώμα. Δεν είναι έγχρωμα, δεν είναι καν ασπρόμαυρα, είναι μη αποχρώσες σκιές και περιγράμματα που κινούνται σ’ ένα αλλόκοσμο φόντο. Για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, μη κόβετε τα πόδια των ταξιδιωτών για να είναι στο ίδιο μήκος του Προκρούστειου κρεβατιού σας. Από την άλλη, οι υπόλοιποι συνομιλητές, μην τεντώνετε και μην ξεχειλώνετε την αλήθεια για να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους. Υπάρχει ένα κρεβάτι (Ευρωπαϊκή Ένωση) αλλά πολλοί ταξιδιώτες (κράτη μέλη). Αν θέλουμε ποτέ να ξεπεραστεί η κρίση, αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα μέρος όπου θα βρίσκει καταφύγιο η αξιοπρέπεια, η πρόοδος, η κοινωνική πρόνοια, μία είναι η λύση, να χτίσουμε περισσότερα δωμάτια, να στρώσουμε περισσότερα κρεβάτια, να βάλουμε κι άλλα πιάτα στο τραπέζι. Ή να μοιραστούμε δικαιότερα αυτά που έχουμε…

Advertisements

2 thoughts on “το debate ΕΓΙΝΕ!

    1. sunCoater Συντάκτης

      Μία ατάκα έχει σχεδόν ειπωθεί. Βενιζέλος: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορείς να παίξεις μπάλα μέσα στο γήπεδο». Αλλά φαίνεται οι ποδοσφαιριστές μας δεν ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ…

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s