χαμένοι τηλεοπτική διαστροφή

(plost)

τα φαντάσματα επιστρέφουν

Τα βράδια ο ΑΝΤ1 δείχνει επεισόδια από τον τρίτο κύκλο του LOST. Μα ποιοι μπορούν να βλέπουν ένα σίριαλ που ξέρουν τελικά τι έγινε; Κάτι αθεράπευτα χαμένοι σαν και μένα.

Πάντα θα υπάρχουν λεπτομέρειες σημαντικές που προσπεράσα ή ξέχασα. Και διάλογοι δυναμικοί και σκοτεινοί και υποσχόμενοι. Και σκηνές σπουδαίες που με συγκίνησαν και με διέγειραν. Συνοδευόμενες από την υποβλητική μουσική του Giacchino ακουσμένη στο σκηνικό πλαίσιο για την οποία φτιάχτηκε.

Και βέβαια, πάντοτε θα υπάρχουν μυστικά που τότε φαίνονταν επτασφράγιστα και σταδιακά φανερώθηκαν. Κι απ΄την άλλη, ένα σωρό περίεργα και αμφισημίες και αδιανόητα που τελικά μ’ έναν αρκετά θεοφαντικό και εύκολο τρόπο στο τέλος εξηγήθηκαν (ή δεν εξηγήθηκαν καθόλου).

Το τέλος του 3ου κύκλου πάντως, το Through the Looking Glass, νομίζω ήταν το αποκορύφωμα μιας γκαουσιανής καμπύλης εξέλιξης. Η ανάβαση στο λόφο του radio tower, το σκοτάδι της απομόνωσης vs την ελπίδα της επικοινωνίας, ο αγώνας vs η σωτηρία, η ομαδική επιβίωση vs ο ατομικός θάνατος (τσάρλι), η κινησιολογία vs η εκδήλωση του έρωτα (cos i love you), το μνημειώδες flashback vs flashforward.

Σε έναν lostmania παροξυσμό είχα χαρακτηρίσει τότε το Through the Looking Glass ως τον Φύλακα της Σίκαλης για τα τηλεοπτικά επεισόδια. Γιατί η ιδιαίτερη δόμηση του και η πίεση των δημιουργών του να σκεπτούμε «έξω-από-το-κουτί» αμφισβητώντας τη χωροχρονική και ιδεολογική προσέγγιση των πραγμάτων και ανατρέποντας τον τρόπο με τον οποίο έχουμε μάθει να θεωρούμε τα γεγονότα μου θύμιζε παρεμφερείς επιδράσεις μετά την ανάγνωση της κλασικής νουβέλας.

Υπερβολή; Σίγουρα. Αλλά όχι για εκείνο το βράδυ της πρώτης παρακολούθησης του TtLG. Που σαν υπερκαινοφανής αστέρας που από καιρό έχει σβήσει έχει τον τρόπο του ακόμα να λάμπει και να με συνεπαίρνει.

Advertisements

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s