παραπεμπτικό γενικής ηθικής

(post κατατρέχον)

remorses

Έσβησε τα φώτα του δωματίου και πήγε για ύπνο. Είχαν περάσει αρκετές ώρες και περίμενε την καθιερωμένη επίσκεψή τους. Έσβησε (ή έσβησαν μόνα τους) και τα εσωτερικά του φώτα και αποκοιμήθηκε. Δεν ξέρει πόση ώρα είχε περάσει όταν χτύπησε η πόρτα του υποσυνείδητού του. Άνοιξε (ήθελε δεν ήθελε).

-Ποια είσαι εσύ;

-Είμαι η τύψη για το μεσημεριανό σου αμάρτημα και ήρθα για να σε δείρω.

Η τύψη; Θα αστειεύεσαι. Οι τύψεις επισκέπτονται πάντα κατά ομάδες. Πιο πολύ μου κάνεις για πλασιέ τάπερ. Πού είναι η βαλίτσα σου; Έχεις εκείνα με το αεροστεγές καπάκι;

-Μην είσαι ανόητος. Δεν ταξιδεύουμε πάντα σε γκρουπ. Στα πολύ ανώδυνα και στα πολύ επαίσχυντα περιστατικά το αφεντικό στέλνει ΜΟΝΟ ΜΙΑ τύψη. Κι ο λόγος είναι ο ίδιος: το αντικείμενο (εσύ δηλαδή) είναι είτε πολύ εύκολο (οπότε πρόκειται περί ρουτίνας) είτε σχεδόν απίθανο (οπότε πρόκειται περί εθιμοτυπίας) να πειστεί για το λάθος του και ο dispatcher δε χαραμίζει προσωπικό και εργατοώρες. Μία και πολύ σου πέφτω.

-Κι εγώ; Σε ποια κατηγορία ανήκω;

-Θα ‘πρεπε να ξέρεις. Αλλά, έχει πραγματικά σημασία; Πολλές φορές η μεγάλη αμαρτία συγχωρείται ευκολότερα από τη μικρή. Ο Γιάννης Αγιάννης πέρασε χρόνια στη φυλακή για ένα καρβέλι, ενώ οι μεγαλοκαρχαρίες δεν περνάνε ούτε από έξω για δυσθεώρατα χειρότερα. Το γεγονός είναι ένα, είμαι εδώ και ετοιμάσου για το λεκτικό ξυλοκόπημα.

-Μια στιγμή! Ακόμα κι έτσι να είναι. Είμαι δύσπιστος. Είσαι εσύ ικανή να αντιμετωπίσεις κάθε μου αντίσταση υπέρ της «εγκληματικής» συμπεριφοράς μου; Όταν είστε πολλές υποθέτω υπάρχει κάποιος πλουραλισμός επιχειρημάτων.

-Φαίνεται μας έχεις μελετήσει καλά. Άλλωστε απ´ ότι βλέπω στα κατάστιχα είσαι τακτικός πελάτης. Άσε με να σε διαφωτίσω λίγο πριν το χτύπημα στο μπουντρούμι του κολαστηρίου. Εγώ έχω σπουδάσει γενική ηθική, κάτι σαν τη γενική ιατρική του δικού σου κόσμου. Αυτό μου επιτρέπει να ανταποκρίνομαι ικανοποιητικά σε μια πλατιά γκάμα -όχι ιδιαίτερα απαιτητικών είναι η αλήθεια- αμαρτιών. Έχεις δίκιο πάντως, οι πολυμελείς αποστολές με τις εξειδικευμένες τύψεις είναι ασύγκριτα αποτελεσματικότερες στις δύσκολες επιχειρήσεις. Συνήθως, όταν δεν αποστέλλονται αμέσως, καταφθάνουν μετά από το δικό μας παραπεμπτικό γενικής ηθικής.

-Και ποιες απαρτίζουν τις πολυμελείς αποστολές;

-Υπάρχει η τύψη αστικός κώδικας που επιχειρηματολογεί στις περιπτώσεις εγκλημάτων στο κοινωνικό δούναι και λαβείν. Παλαιότερα είχε μεγάλη πέραση, τις εποχές αυτές, πάντως, ανησυχεί για τη σταδιοδρομία της. Βλέπεις, θεωρείται ολίγοντι ξεπερασμένη καθώς -ξεκινώντας από τη μικρή, αλλά θαυματουργή και με μπόλικη κίνηση χώρα σου, την Ελλάδα- έχει εγκατασταθεί στα εγκόσμια ένα είδος αστικής ασυλίας που συνοψίστηκε στην περίφημη φράση «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Υποχρεώθηκαν έτσι τα κεντρικά να ενεργοποιήσουν πιο βαριά ατού με phd σε διάφορους κλάδους ηθικής: έχουμε, λοιπόν,  αρεταϊκή,  ωφελιμιστική, δεοντολογική και ακόμα παραπέρα πλατωνική, καντιανή κλπ.

Υπάρχουν αρκετές συνάδελφοι που έχουν σπουδάσει στο ΚΘΒΕ ή στο actors studio ή σε gothic ινστιτούτα και άλλα παρεμφερείς Σχολές Υποκριτικής. Αυτές αφήνουν τις άλλες, εμάς, να μιλάμε και αναλαμβάνουν δράση όποτε απαιτείται λίγη θεατρική δράση: μεταμφιέζονται σε φαντάσματα, ενδύονται προγονικές μορφές, μιμούνται την ομιλία των προτύπων σας ή πίνουν γκαζόζες και ήλιο και βγάζουν περίεργες, βροντώδεις, σκοτεινές φωνές για να σας τρομάξουν. Τις φωνάζουμε drama tips και η αλήθεια είναι ότι ενίοτε χάνουν λίγο το μέτρο και νομίζουν ότι πρωταγωνιστούν στην Επίδαυρο.

Έχει κι άλλες πολλές ειδικότητες. Υπάρχουν οι high tech tips. Έρχονται με φωτογραφική, laptop και mp3 player, οι καινούριες βέβαια κουβαλάνε αντί γι’ αυτά μόνο ένα ipad. Φωτογραφίζουν τη σκηνή του εγκλήματος, τη μοντάρουν και στη δείχνουν ως να ήσουν εσύ το θύμα και κάποιος άλλος ο θύτης, θα σου άρεσε αυτό; Βρίσκουν ένα τραγούδι που ταιριάζει στην περίπτωσή σου και αλλάζουν τους στίχους για να ενσωματώσουν κάποιο ηθικό δίδαγμα, έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα κανείς δεν καταλαβαίνει πραγματικά τους αγγλικούς στίχους. Κι όταν κανένα κόλπο τους δεν αποδώσει, κάνουν ένα google search και σου παρουσιάζουν μια εμβριθή παπαρολογία κάποιου τυχάρπαστου σχετικά με το είδος εγκλήματος που διέπραξες και εσύ πείθεσαι γιατί εσείς οι άνθρωποι είστε ακόμα αρκετά ανόητοι για να πιστεύετε ό,τι γράφει στο Internet.

Ακόμα ακόμα έχουμε τις hacker tips. Αυτές όχι, δεν έχουν σχέση με την τεχνολογία, απλώς είναι τύψεις που έχουν περάσει πολύ καιρό ζώντας στον κόσμο των Αμαρτιών, ξέρουν πώς σκέφτονται και πώς ενεργούν, τι κόλπα χρησιμοποιούν για να σας προσελκύσουν και να σας αλυσοδέσουν, και προσλαμβάνονται όπως και οι δικοί σας χάκερ -εξού και το όνομα- που γίνονται υπεύθυνοι ασφαλείας των ψηφιακών συστημάτων των τραπεζών. Οποία παράνοια! Ομολογώ, πάντως, ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμες αυτή την εποχή που η υφή της αμαρτίας έχει υποστεί μία ριζική μετάλλαξη. Συγκεκριμένα, όταν κλέβει κάποιος δε σκέπτεται «γιατί το έκανα; τι άνθρωπος είμαι;», αλλά «γιατί δεν έκλεψα περισσότερα; πόσο βλάκας είμαι;» Χρειαζόμαστε, λοιπόν, και μεις κομάντος που δε θα θεωρητικολογήσουν για την αξία της θετικής ηθικής, αλλά για την απαξία της αρνητικής ηθικής, if you know what i mean.

Πολύ χάζι πάντως έχουν και τα δίδυμα τύψεων, good tips/bad tips, όλοι θέλουμε να πηγαίνουμε μαζί τους, έχει πολύ γέλιο. Αυτές εφορμούν δύο δύο, στην αρχή μιλάει η bad tips, αρχίζει τις σφαλιάρες και τα μπουνίδια, «ρε αλήτη, τη γυναίκα σου αυτή την άγια κοπέλα πήγες και κεράτωσες πού μεγαλώνει τα παιδιά σου, σίχαμα σκουληκαντέρα» και δώστου η κλωτσοπατινάδα, μετά επεμβαίνει η άλλη -που δήθεν είχε πάει για καφέ- και απομακρύνει την εξοργισμένη -θέεεεατρο- και σε καλοπιάνει, σου μιλάει γλυκά, κρύβει τη «no smoking» επιγραφή και σου προσφέρει τσιγάρο «βρε παιδάκι μου, εντάξει, ηρέμησε, όλοι είμαστε επιρρεπείς σε λίγο κέρατο, αλλά και συ με την παιδική της φίλη βρήκες να πας, θα μου πεις με τέτοια μπαλκόνια…» και συ γίνεσαι λιώμα και να ΄σου τα δάκρυα και τα χτυπήματα στο στήθος.

-Αυτές είχαν έρθει προχτές στον γείτονα! Σε μένα ποτέ δεν έχουν κατεβεί. Διαμαρτύρομαι!

-Ε, εντάξει έχουν μεγάλη ζήτηση, αλλά είναι και το άλλο, το οικονομικό. Γιατί το αφεντικό πληρώνει δύο για τη δουλειά μίας. Αλλά είναι large τύπος και θέλει η επιχείρηση να έχει ποικιλία. Αφού να φανταστείς, αυτό με τις good/bad, βγαίνει και σε έκδοση «ιανός», είναι η τύψη-ποκατζού ή αλλιώς τύψη-κασπάροβ, εξαρτάται πόσο ιντελεκτουάλ θες να φαίνεσαι στο φυλλάδιο. Αυτές που λες πριν πάνε στον πελάτη, έχουν παίξει όλο το διάλογο στο κεφάλι τους. «Θα μου πει, και θα του πω, αλλά αφού εγώ, κι όχι εσύ, και σου λέει, ότι άμα μου πει, θα του κάνω και θα μου κάνει και απέξω, όχι μέσα, αλλά και μέσα και διαγωνίως και καθέτως και φλος ρουαγιαλ ματ».

Αλλά εμένα η καλύτερή μου φίλη είναι μία stand up comedian, λέει ωραία αστεία, έχει εντρυφήσει σε όλες τις σπουδαίες κωμικές Σχολές, από Σεφερλή μέχρι Λαζόπουλο και από Απαράδεκτους μέχρι comedy lab, βέβαια, βέβαια, άπαιχτη είναι, το μεγάλο της όπλο είναι όταν περιγράφει τις σκηνές βασανιστηρίων στο 7ο υπόγειο για όσους δε μετανιώνουν, δεν καταλαβαίνεις αν μιλάει σοβαρά ή αν δοκιμάζει τις αντοχές σου στο μαύρο χιούμορ, δε θες να το διακινδυνεύσεις, όμως, μετά το 1ο γελαδερό κατούρημα της ζητάς αυτόγραφο και υπογράφεις με δυο χέρια τη μετάνοιά σου.

-Ωραία όλα αυτά, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι δικαιούμουν ένα σφαιρικότερο σφυροκόπημα. Διακινδύνευσα εκεί έξω το κεφάλι μου για τι; Για μια τύψη γενικής ηθικής;

-Λοιπόν, κακός μπελάς μας έγινες. Λοιπόν, μεταξύ μας. Η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε δύο να έρθουμε να σε βρούμε. Στο δρόμο, όμως, της αλληνής της πιάσανε τα υπαρξιακά της (τι δουλειά είναι αυτή, βασανίζουμε τον κόσμο, ας κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, τα γνωστά…) και το ΄σκασε. Ψάχνουν να τη βρούνε. Έχουν αναλάβει τώρα οι των Εσωτερικών Υποθέσεων.

-Νόμιζα εσείς οι είστε οι Εσωτερικές Υποθέσεις!

-Για εσάς τους ανθρώπους, ναι! Αλλά και μεις Υπηρεσία είμαστε, οπότε… Άσε, δε θες να μάθεις πόσο βαθιά φτάνει η αναδρομή. Στα δικά μας, δικά σου τώρα. Καταλαβαίνεις ότι αυτό που έκανες το μεσημέρι δεν ήταν και ό,τι πιο υπεύθυνο.

-Το ξέρω, το ξέρω. Είχα κουραστεί, όμως, και στο δωμάτιο είχε τόσο πολύ ήλιο, δεν μπορούσα να το βρω το κουνούπι με τίποτα.

-Ναι, αλλά πέταξε μπροστά από το laptop σου δυο φορές. Αν δεν ήσουν τόσο απασχολημένος να γράφεις ποιος ξέρει τι μπούρδες θα είχες μια καλύτερη ευκαιρία να το σκοτώσεις και… Σου ‘πα ότι υπάρχει και τύψη ειδικευμένη στη κακομεταχείριση ζώων; Αλλά τα κουνούπια δεν υπάγονται στις διατάξεις τους, αν και τελευταία διακρίνονται κάποιες από κοινού με τις μύγες κινήσεις τους για να αποκτήσουν και εκείνα κάποια δικαιώματα. Τέλος πάντων, μέχρι να έρθει εκείνη την ημέρα και όσο το σαφάρι κουνουπιών είναι ελεύθερο υποσχέσου στον εαυτό σου ότι θα προστατεύεις καλύτερα την οικογένειά σου.

-Δίκιο έχεις, θα προσέχω περισσότερο. Δεν ήθελα και πολύ, ε; Μόνο πες μου κάτι, τι πρέπει να κάνω για λίγο ξύλο από τις bad tips/good tips;

Advertisements

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s