φυσώντας ομορφιά

(post no eye movement)

Σήμερα στο πικάπ θα ακούγονται μόνο αυτοί. Ένας χρόνος μετά. Γιατί ήταν η τελευταία τους μέρα. 30 χρόνια μετά. Εγώ το παραδέχομαι. Στο θαμπό λυκαυγές της διαμόρφωσης του μουσικόφιλου προφίλ μου, η πρώτη φορά που τους πρόσεξα ήταν λίγο αργά, το 1987. Ιδέα δεν είχα για το τι παίζει στην Αθήνα, το νεανικό εναλλακτικό ροκ, τις καλτ πανεπιστημιακές επιτυχίες, τα εικαστικά εξώφυλλα. Αλλά τότε, το 87, μια αυθεντική κιθαριστική ροκιά τους έπεσε σαν μάννα για όσους θέλαμε να ξεφύγουμε από τη χαζοπόπ των 80ς. Λίγοι στίχοι κι ο ένας με τη μισητή λέξη love, βέβαια, αλλά τα ωμά κρουστά και το αλτερνατίβα ριφ μου δείχνανε προς τα πού έπρεπε να κινηθώ.

Και μετά, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι. Ποπ επιτυχία, mainstream επιτυχία, καλλιτεχνική επιτυχία, mid-thirties’s crisis πειραματισμοί, υπόγεια αριστουργήματα, μια τελευταία ποπ αντεπίθεση, μελωδικότητα, αμηχανία. Κι εμείς πάντα εκεί, πότε κολυμπώντας σε κρύα νερά, πότε πάνω από κάποια βελόνα, πότε σε κάποιο αμάξι, ποτέ σε συναυλίες, συντονισμένοι άλλοτε με την επιθετικότητα, άλλοτε με τη μοναξιά, άλλοτε με τη feel-good διάθεση. Και πάντοτε απαντώντας βαρετά σε ακόμα μια ραδιοφωνική ερώτηση για το τι σημαίνει το όνομά τους.

Αυτό ήταν όντως ένα συγκρότημα με το οποίο, κατά την Πετρίδειο ορολογία, οι οπαδοί του «χαίρονται να μεγαλώνουν μαζί». 20τόσα ολόκληρα χρόνια. Η πορεία μας και η δική τους. Τα όνειρά μας, τα δικά τους, του κόσμου όλου. Κάπου αισθάνεσαι, ίσως, ότι δε πήγαινε άλλο, κάπου ότι θα σου λείψουν, κάπου ότι είναι μόνο μουσική.

Όχι, δεν είναι μόνο μουσική. Είναι κλωστή που σε δένει με ό,τι αγαπάς (κι ό,τι μισείς), είναι όχημα που σε οδηγεί σε δρόμους ανεξερεύνητους, είναι ιδέα που τη φιλοσοφείς και σε βασανίζει, είναι πάθος που σε κυριεύει, είναι (π)νεύμα που φυσάει μέσα σου την ομορφιά. Και άκου, κι αν ήξεραν να φυσάνε ομορφιά αυτοί οι REM!

——————————–

40,000 stars in the evening
Look at them fall from the sky
40,000 reasons for living
40,000 tears in your eye
I would give my life to find it
I would give it all
Catch me if I fall
Catch me if I fall
Catch me if I fall
Catch me if I fall

Advertisements

2 thoughts on “φυσώντας ομορφιά

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s