νοικοκυρές σε μαθηματική απόγνωση

(post η-επιστήμη-στην-υπηρεσία-σας)

Δε σιδερώνω. Ολοκληρώνω…

Πρωί πρωί, παγερή κατάδυση σε λογαριασμούς, δάνεια, πιστωτικές, επιτόκια, προθεσμιακά, ανεξόφλητα, λογιστικά φύλλα. Στο ράδιο ένα παλιό χιτ, Μια μέρα μιας Μαίρης. Αν θυμάμαι καλά, κάτι σε Πολυτεχνείο έχει σπουδάσει ο Κηλαηδόνης. Μετά το βιαστικό ξεμπέρδεμα με τον ισολογισμό του μήνα με περιμένει σφουγγάρισμα, σιδέρωμα, μαγείρεμα. Ήχοι από την κρεβατοκάμαρα: εκείνος: ροχαλίζει, εκείνο: αποτινάζει το σεντόνι. Στη βιβλιοθήκη βιβλία: Όλα στο ΓουόκΜεγάλες Μάχες: Μαθηματικά εναντίον Πληροφορικής. Κάπου συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους.

Αν είχα καλλιτεχνική φλέβα θα έγραφα τη Μαίρη 2012 με αναθεωρημένους στίχους και λίγο παραπάνω dubstep, βέβαια. Θα έλεγα για όλες τις παραδοσιακές οικοκυρικές δουλειές, την επίβλεψη της αλλοδαπής υπηρέτριας, τη λήψη απόφασης για το ποιο εστιατόριο θα μας κάνει delivery σήμερα, για το σκούπισμα με την σκούπα που δουλεύει με νερό και ρουφάει τα ακάρια και για τη σφουγγαρίστρα με την περιστρεφόμενη κεφαλή, θα έλεγα και για καινοφανείς ασχολίες, για το adsl forum και το ποιος ISP συμφέρει, για την απόδραση στο μόνο κλειστό χώρο που επιτρέπεται πια να καπνίζουμε (τους παιδότοπους), για το e-ξεσκιshopping, για το app οικονομικής διαχείρισης που κατέβασα στην ταμπλέτα, για τη «φάρμα» που συντηρώ κοπιαστικά και μου τρώει κάθε μέρα 2 ώρες και άλλα πολλά.

Υπάρχει κάτι που λέγεται Traveling Salesman Problem. Πρόβλημα μαθηματικών/πληροφορικής από το 1930. Θα πρέπει να αλλάξει όνομα σε Desperate Housewife Problem. Περιφέρω το βλέμμα μου στο οικοκυριό. Δε βλέπω πια αντικείμενα, δε βλέπω δουλειές, δε βλέπω κοψομεσιάσματα. Ζω μέσα στο fallomatrix και βλέπω μόνο μαθηματικά και αλγορίθμους.

Δε σφουγγαρίζω. Υπολογίζω…

– Το μενού. Το καθημερινό μενού μοιάζει με εκείνα τα προβλήματα λογικής που έλυνα (προσπαθούσα δηλ.) παλιά στον Γρίφο. Η Βιβή δε θέλει να τρώει κρέας τις μονές ημέρες. Ο Μανώλης απεχθάνεται τα πράσινα φαγητά. Ο Αντώνης δεν καταδέχεται να τρώει 2 φορές συνεχόμενες το ίδιο πιάτο. Μια ημέρα τρώμε οπωσδήποτε ψάρι. Μόνο 3 από τις 5 καθημερινές επιτρέπεται η πολυτέλεια 2 διαφορετικών φαγητών. Το junk food επιτρέπεται άπαξ. Το μωρό μπορεί να τρώει μόνο ορισμένα από τα φαγητά των μεγάλων. Η Δέσπονα δε θέλει να πάρει κιλά. Βρείτε ποιος έφαγε τι, με τη σαλάτα και σε ποια ημέρα της εβδομάδας.

– Το σφουγγάρισμα. Αντικειμενικός στόχος είναι να σφουγγαριστούν όλα τα πλακάκια του σπιτού με τέτοιο τρόπο ώστε η σφουγγαρίστρα να πέρασει από όλα μία μόνο φορά διανύοντας τη μικρότερη βαδιστική απόσταση. Πρόσθετα επίπεδα δυσκολίας ορίζουν ότι σε καμία χρονική στιγμή δε θα πρέπει   το υποκείμενο να βρεθεί περικυκλωμένο από σφουγγαρισμένα πλακάκια, πράμα που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να πατήσει κάποια από αυτά ξαναλερώνοντάς τα.

– Το σιδέρωμα σεντονιών. Το σιδέρωμα σεντονιών κρύβει μέσα του μια από τις πιο γνωστές άπειρες ακολουθίες των μαθηματικών. Καθώς κανείς πλέον δε σιδερώνει τα σεντόνια εξαντλητικά μέσα έξω, ξεκινάς σιδερώνοντας μόνο τη μια πλευρά που είναι βέβαια το 1/2 της συνολικής επιφάνειας, συνεχίζεις διπλώνοντας στη μέση και ξανασιδερώνοντας, 1/4, ξαναδιπλώνεις και ξανασιδερώνεις, 1/8, κοκ, η τεχνική αυτή έχει γίνει γνωστή ως διαίρει και σιδέρωνε, τελικά το άθροισμα όλων αυτών των απειροστικών μισών (1/2+1/4+1/8+1/16+1/32+…) μας δίνει 1 και το σεντόνι έτοιμο για το ντουλάπι. Αξιοσημείωτο ότι ο όρος έχει αποκτήσει πλέον γενικότερη σημασία και χρησιμοποιείται σε πολλούς κοινωνικούς τομείς όπως η πολιτική (Ο Σαμαράς θα ακολουθήσει διαίρει και σιδέρωνε τακτική στην ΚΟ), τα αθλητικά (Η ευφής διαίρει και σιδέρωνε τακτική του Μουρίνιο παρέλυσε την Μπαρτσελόνα) κα.

– Τακτοποίηση ψυγείου και βιβλιοθήκης. Αυτά είναι δύο προβλήματα 2+1/2 διαστάσεων και το 1/2 τίθεται γιατί ναι μεν έχεις την ικανότητα να κινηθείς κατά ύψος, αλλά στα αυστηρά πλαίσια που ορίζονται από τα ράφια των επίπλων (και άρα δεν είναι πλήρως 3D). Η καθημερινότητα, αντιβαίνοντας στη μαθηματική λογική, αποδεικνύει ότι όσο καλά και αν έχεις τοποθετήσεις τα αντικείμενα θα υπάρχει καλύτερος τρόπος και αυτό, βέβαια, είναι συνάμα ευχή και βάσανο, καθώς ξέρεις ότι πάντοτε μπορείς να διορθώσεις κάτι. Και πώς θα γινόταν διαφορετικά άλλωστε, αφού στη βιβλιοθήκη θα υπάρχει κλασικά ένα (μόνο;) ράφι με κεράκια, μπιζού και αηδιούλες που αξιοποιούν το 5% του διαθέσιμου χώρου, ενώ στο ψυγείο τα ακανόνιστα σχήματα του καπνιστού κασεριού και του βρωμερού παστουρμά που τρώει ο λεγάμενος όταν βλέπει μπάλα, θα διαστρεβλώνουν σα σε ντόμινο την τακτικότητα όλων των ραφιών.

– H βαλίτσα ταξιδίου. Έχεις συγκεκριμένα αντικείμενα με συγκεκριμένη ταξιδιωτική αξία αλλά και συγκεκριμένο βάρος. Αυτό που θες είναι να πάρεις όσα περισσότερα πολύτιμα χρειάζεσαι χωρίς να υπερβείς ένα ανώτατό όριο, που μπορεί να είναι το όριο της αεροπορικής εταιρείας ή το μέγιστο βάρος που μπορεί να σηκώσει ο άντρας του σπιτιού. ΔΕΝ υπάρχει ασφαλής μαθηματικός τρόπος για να το καταφέρετε, οπότε μη πονοκεφαλιάζετε. Στο κάτω κάτω, το 2ο πιστολάκι για το κατσάρωμα των μαλλιών είναι ΟΝΤΩΣ απαραίτητο, στην ανάγκη πληρώνεις πρόστιμο υπέρβαρου για το αεροπλάνο ή ακόμα καλύτερα κάνεις φασαρία στο check in, όσο για τον άντρα σου ο αρχικός περιορισμός τέθηκε μόνο χάριν παραδείγματος. Θα κουβαλήσει Ο,ΤΙ και ΟΣΑ του πεις (εξάλλου στην επιστροφή η βαλίτσα μαγικά θα έχει διπλασιαστεί σε βάρος).

– Το σκέπασμα του παιδιού. Δεδομένων ότι: το παιδί κατά 60% κλωτσάει τις κουβέρτες 1/3 της ώρας μετά από το σκέπασμα, 70% των ημερών είσαι ξεθεωμένη στη δουλειά, 95% των ημερών εκείνος βαριέται, 45% είστε μαλωμένοι και δε μιλάτε, 25% των περιπτώσεων δεν ακούς καν το παιδί από το διπλανό δωμάτιο που ανησυχοφέρνει, βρείτε την πιθανότητα το παιδί να παραμείνει ξεσκέπαστο 50% του νυχτερινού του ύπνου. Τα μαθηματικά που ασχολούνται με τα παιδιά, τα Μαθηματικά της Ανατροφής, είναι ολόκληρος, ξεχωριστός υποκλάδος με πλήθος ερευνών, εργασιών, διδακτορικών. Φυσικά, όσα πτυχία και να πάρεις, έρχεται πάντα η καίρια εκείνη στιγμή που με βδελυγμία τα κατεβάζεις από τον τοίχο και τα τρως γιατί, ΕΥΤΥΧΩΣ, το παιδικό παράλογο ποτέ δε θα χωρέσει σε νόρμες αυστηρές και τύπους εξαντλητικούς.

——-

-Αυτό ήταν; -Ναι. -Τι ναι; Πού είναι η σύνδεση με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα ΣΗΜΕΡΑ; -Παρακαλώ; -Δεν ξέρεις ότι κάθε κείμενο πρέπει να συνοδεύεται από αναφορές στην κρίση, στο αρρωστημένο πολιτειακό σύστημα, στη ΧΑ, στα ΜΜΕ κλπ; Έχει γίνει μελέτη: για κάθε post χωρίς σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό χάνεται το 50% των αναγνωστών. -4χ50%=2; Δεν πειράζει, μπορώ να ζήσω με αυτό. Αλλά έχεις δίκιο. Η ροή και το ύφος των κειμένων μέσα σε αυτά τα (πόσα) χρόνια έχουν αντιστραφεί. Θυμάσαι τότε που κοροϊδεύαμε όποιον μιλούσε για κόμματα, διεργασίες, αγώνες, για στάτους και προτσέτσις, για τον τρίτο δρόμο, τον καπιταλισμό, το κοινωνικό γίγνεσθαι; Κάθε επιθεώρηση που σεβόταν τον εαυτό της έπρεπε να έχει μέσα έναν δεξιό κι έναν κομμουνιστή που να αναλύουν τα φαινόμενα της εποχής με ακαταλαβίστικη, ξύλινη, κομματική γλώσσα. Λέγε λέγε, όμως, το σάλιο της γλώσσας το μαλάκωσε το ξύλο, ήρθε και η κρίση που όλους τους κατάπιε και όλους τους ενδιέφερε και μια μέρα γέμισαν τα ιστολόγια με πολιτικές και κοινωνικές κυρίως αναρτήσεις. Αλλά δεν το κατέχω εγώ αυτό το άθλημα. Βγάζει (απαιτεί, γεννά), και αυτό είναι το περίεργο, ταυτόχρονα και πολλή έξωθεν και πολλή προσωπική αλήθεια. Και η πρώτη, όπως και να καμουφλάρεται είναι πάντα άκρα στοχευμένη, και η δεύτερη, όπως και να εμφανίζεται είναι πάντα άκρα υποκειμενική. -Και τι μας λες; Κανείς δε θα μιλάει για τίποτα; -Όχι, όχι, υπάρχουν πολλοί αναλυτές εκεί έξω που προσπαθούν με περισσή προσοχή, με ήθος, με προβληματισμό, με φαντασία να σκιαγραφούν τις φουρτούνες που μας τυραννούν σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Αλλά εγώ μάλλον θα παραμείνω ένας κακόφωνος βάρδος που σολάρει ανέμελα από τη σκηνή του καθώς οι υπόλοιποι ετοιμάζονται για πόλεμο.

Τούτων λεχθέντων, μπορώ να έχω άραγε εκείνο το 50% πίσω;

Advertisements

4 thoughts on “νοικοκυρές σε μαθηματική απόγνωση

 1. fevgati

  Για τη βελτιωση της καθημερινοτητας της νοικοκυρας (εστω σαν εμενα,αν θεωρηθω νοικοκυρα) προτεινεις κατι που μου διαφευγει;Η τελευταια παραγραφος προφανως δεν με αφορα ή οχι;

  1. sunCoater Post author

   Μπααα, μάλλον καταλήγω ότι τα μαθηματικά είναι εναντίον μας στο νοικοκυριό. Και ναι, fevgati, τελικά φαίνεται ότι εσύ είσαι το 50% των αναγνωστών μου!

 2. fevgati

  —Ναι,σημερα τρομαξα να βρω σε ποιο νουμερο αντιστοιχουν τα 3/4 του 14..(φλυτζ.νερο)ει
  —50%,μεγαλη μου τιμη!!(βεβαια τωρα εχω ενα φοβο οτι ενδομυχα θα προτιμουσες να τα διαβαζε.αποκλειστικα το αλλο 50%)

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s