η στρογγυλή πινακίδα

(post 7200)

Στο γραφείο μεταφορών, συγκοινωνιών, αυτοκινήτων ή όπως αλλιώς λέγεται. Ο μπροστινός μου θέλει να βγάλει πινακίδες για το αμάξι του. «Εντάξει, τα κανονίζουμε εμείς με την αντιπροσωπεία. Εσείς τι θέλετε;» «Ε, να, ήθελα αν γίνεται κανά εύκολο, κανά στρόγγυλο νούμερο». Ο υπάλληλος τον κοιτάει, δήθεν άβολα, δήθεν αυστηρά, δήθεν επιτιμητικά. «Στρόγγυλο νούμερο; Καλά, καλά, κάτι θα κάνουμε».

Το ξέρω, το ξέρω, κανένα blog που σέβεται τον εαυτό του δε θα πόσταρε κείμενο με θέμα μια πινακίδα αυτοκινήτου. Είναι που η δημιουργικότητα μου σέρνεται στα πατώματα. Κι είναι που δεν πρόκειται για μια όποια πινακίδα. Αλλά για ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ στρογγυλή πινακίδα. Και ό,τι αυτή συμβολίζει.

Και συμβολίζει ότι θα είμαστε για πάντα ένα μάτσο αμόρφωτοι, κουτοπόνηροι μικροαστοχωριάτες που δίνουμε σημασία και παρακαλάμε για το πιο ηλίθιο πράμα στον κόσμο. Για κάτι που δεν έχει καμία πρακτική, αισθητική, κοινωνική ή πολιτισμική αξία. Για κάτι που ακόμα και μαθηματικά είναι προσβλητικό, οποιοσδήποτε αριθμός μπορεί να θεωρηθεί στρόγγυλος, αρκεί να ξέρεις πώς να τον μετρήσεις. Η ηθική μας και το γούστο μας είναι η ηθική και το γούστο μιας μηδενικής πινακίδας. Χαλαρότητα, ευκολία, διαμεσολάβηση, κενότητα, απαξία. Αλλά δες, τι ωραία που συνδυάζεται η στρογγυλή πινακίδα με την αλάσπωτη τζιπάρα του μεγαλογιατρού. Ένα θαύμα, μια πανδαισία, ένα οπτικό ερέθισμα ικανό για να σου προκαλέσει γνήσιους, απανωτούς εμετούς. Αλλά κοίτα ακόμα, ίσως όχι το ίδιο λαμπερή, αλλά το ίδιο ψεύτικη και βδελυρή φαντάζει και στο σαραβαλάκι του μεροκαματιάρη και στο οικογενειακό του αστού. Η στρογγυλή πινακίδα: ένα αποτελεσματικό μέσο ταξικής ενοποίησης.

Αλλά το βλέπω κι αλλιώς. Κάποτε στη Γαλλία, κάπου εκεί γύρω στην Επανάσταση κάθε φέουδο διατηρούσε το δικό του μετρικό σύστημα. Η ανομοιογένεια εκείνη στις μονάδες μέτρησης έγινε το σύμβολο της ανισότητας, της αδικίας και της αυθαίρετης φεουδαρχικής εξουσίας. (Από την κριτική της Μαίρης Παπαγιαννίδου για το βιβλίο Το μέτρο του κόσμου του Ντενί Γκετζ). Τα ίδια και εδώ, ο υπάλληλος που θα κάνει την εξυπηρέτηση όλο και κάποια χάρη θα ζητήσει από τον γιατρό, από τον υδραυλικό, από τον δήμαρχο. Και κάποιο αντάλλαγμα θα πάρει. Ποιος καθορίζει αυτό το πάρε δώσε; Γιατί δηλαδή να πρέπει ο βουλευτής να ανέχεται τις τρελές ρουσφετιές που επίμονα ζητάει ο υπάλληλος της Νομαρχίας για ένα στρογγυλό ψωρονούμερο που, άλλωστε, θα μπορούσε να είχε κληρωθεί και εντελώς τυχαία; Είναι άδικο για τους πολιτικούς. Είναι άδικο για το πολιτικό σύστημα. Είναι άδικο για τους πολίτες όλους. Στη χώρα της επίσημης βασιλείας του ρουσφετιού θα έπρεπε να έχουν από χρόνια καθοριστεί οι κανόνες του παιχνιδιού. Να ξέρουμε όλοι τι αγοράζουμε και τι μπορούμε να πουλήσουμε. Να παρακαλάει για λίγη υποβρύχια εχεμύθεια ο υπουργός και αυτό να αντιστοιχεί σε 100 διορισμούς. Να υπόσχεται ο βουλευτής ένα διορισμό και αυτό να ισοδυναμεί με 30 στρογγυλά νούμερα. Να υπόσχεται ο ΟΤΕτζής τηλέφωνο στα γρήγορα και αυτό να αντιστοιχεί σε μια αντίστοιχα γρήγορη σύνδεση ΔΕΗ. Να δεχόμαστε αγόγγυστα το ιατρικό φακελάκι, γιατί θα μπορούμε μετά με το χαμόγελο και χωρίς να το κρύβουμε να του πουλάμε 10 κιλά σάπιες ντομάτες. Κτηματολόγια και βλακείες. Ένας έγκυρος πανεθνικός πίνακας ισοτιμιών ρουσφετιών, να τι δε φτιάχτηκε ποτέ σε αυτή τη χώρα. Ένας πίνακας με τον οποίο να αποτιμούμε το μέγεθος της ανάγκης μας και πάνω στον οποίο να προγραμματίζουμε τις επιχειρηματικές κινήσεις μας, τις δοσοληψίες μας με το Δημόσιο, τις ιδιωτικές μας αγορές, τις προσφυγές μας στα κομματικά γραφεία. Κι όλα αυτά διαφανώς και με αξιοπιστία. Και με δημόσια διαβούλευση αν θέλετε. Ένα «μέτρο του ρουσφετιού». Ποτέ δεν είναι αργά.

Advertisements

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s