η διάπλαση των παίδων

(post ανωκάτω)

Στο πάτωμα και στους καναπέδες ένα σωρό χυμένα και ανακατεμένα παιχνίδια που απευθύνονται σε διάφορες νηπιακές ηλικίες. Παιχνίδια με ήχους, με αφές, με χρώματα, παιχνίδια μινιατούρες ενήλικων πρωτότυπων, παιχνίδια για το μυαλό, τη διασκέδαση, τη φασαρία. Χρειάζονται όλα αυτά; Οι παππούδες εντυπωσιάζονται από το είδος και την πληθώρα. «Τα παιδιά είναι πιο έξυπνα τώρα». Έχει δόση αλήθειας αυτό;

Ίσως ο σωστότερος όρος είναι ξύπνια. Ναι, αυτό ναι, εφόσον ο κόσμος μας μέρα με τη μέρα γίνεται πιο πολύπλοκος -ή πιο τεχνοκρατικός- και εφόσον τα παιχνίδια στο εργοστάσιο μπολιάζονται με το άρωμά του, είναι λογικό να υποθέτουμε ότι τα παιδιά εξοικειώνονται γρηγορότερα με την τεχνική πλευρά των πραγμάτων. Και; Βοηθάει αυτό κάπου; Δεν ξέρω, έχει γίνει καμιά μελέτη που να λέει ότι αντιλαμβάνονται εξίσου γρηγορότερα και τις βασικές έννοιες αριθμητικής και γλωσσομάθειας; Αν είναι, να ξεκινάμε νωρίτερα την 1η τάξη. Και τι θα κερδίσουμε; 1 χρόνο παραπάνω κρεμασμένα πτυχία;

Από άποψη τεχνολογικής εξέλιξης δεν τα έχουμε πάει και άσχημα ως είδος τώρα τελευταία (κάποια χιλιάδες χρόνια). Η Επιστήμη προχωρούσε ακόμα κι όταν τα κορίτσια κρατούσαν μόνο μια πάνινη κούκλα και τα αγόρια κυλούσαν ένα στεφάνι από βαρέλι. Αυτό, όμως, που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη εποχή είναι η σε τρομερό βαθμό εξειδίκευση. Κάτω από το πρίσμα αυτής της εξειδίκευσης η προπαρασκευή έχει νόημα. Εκεί μπορείς να συμφωνήσεις, όσο πιο εύκολα κατανοούμε τα βασικά, τόσο πιο άνετα προχωράμε προς τα ειδικά και τα δύστροπα. Κι είναι τόσο άπειροι αυτοί οι υποτομείς που κάθε ξύπνιο παιδάκι του σήμερα γίνεται στα μάτια του γονιού του μελλοντικό πολύτιμο στέλεχος ενός ξακουστού εργαστηρίου.

«Και πού θέλεις να καταλήξεις με όλα αυτά τα γνωστά και τετριμμένα;», ρωτάς. Μακάρι να ‘ξερα. Προσπαθώ να βρω μια καλή δικαιολογία για να αποσύρω κάποια κιλά παιχνίδια. Κατά προτίμηση να τα χαρίσω κάπου αλλού, βέβαια, είναι τόσο ζοφερή η κοινωνική ανισότητα όταν την βλέπεις ολοζώντανη μέσα σε δυο πεινασμένα παιδικά μάτια.

Και το άλλο. Βλέπεις στις συσκευασίες τα σήματα τα δηλωτικά των δεξιοτήτων που αναπτύσσονται μέσω κάθε παιχνιδιού. Γλώσσα, Λεπτή Κινητικότητα, Σκέψη, Συνεργασία κα. Τι καλά που θα ΄ταν να υπήρχαν και αντίστοιχα σήματα για Ήθος, Αλτρουϊσμός, Ομόνοια, Διαφορετικότητα. Πόσο ανάγκη τα έχει η εποχή μας. Θα μου πεις, «μα, μαθαίνονται αυτά τα πράγματα στα παιδιά;» Δεν ξέρω, δε με νοιάζει, ας πάρουν μια ιδέα μόνο, ας φυτευτεί ένα σποράκι κι άστο μετά να πάει χαμένο. Και θα μου ξαναπείς, «θες να τ’ ακούσεις μου φαίνεται. Το μόνο παιχνίδι που ίσως μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση λέγεται «ΣΥΜΠΑΡΓΟΝ» (ΣΥΜμετοχή και ΠΑΡάδειγμα του ΓΟΝέα). Οπότε, αν τα λες αλήθεια όλα αυτά, ένα πράμα σου μένει:»

«Σταμάτα αυτό το post τώρα!»

Advertisements

2 thoughts on “η διάπλαση των παίδων

 1. mathepeze

  Παίρνω λίγο θάρρος σ’ αυτό το ποστ (είμαι και στο ξενύχτι)…

  Ναι είναι πιο έξυπνα. Η εξέλιξη στηρίζεται στη συλλογή πληροφοριών (εμπειρία).

  Η ερώτηση «βοηθάει αυτό κάπου», είναι μάταιη. Αυτό που «είναι», είναι κι οποιαδήποτε εικασία για κάτι άλλο είναι το λιγότερο ανώφελη.

  Η εξειδίκευση είναι σωστό να γίνεται ενώ λάθος, τα όνειρα για αξιότιμον μέλος της κοινωνίας – που έλεγε και ο Τσιφόρος.
  Δες αυτό http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html
  ή διάβασε αυτό http://www.enploeditions.gr/index.php/2011-11-18-14-34-18/dokimia/75-alli-logiki-ken-robinson

  Το «πολύ» στα παιχνίδια δεν είναι κακό, φτάνει να ακολουθούμε τους κανόνες της απόσυρσης και ανακύκλωσης. Η συσσώρευση… μειώνει την δημιουργικότητα.

  Αλτρουισμός, ομόνοια, διαφορετικότητα… η εποχή τα έχει, όλο και περισσότερο ανάγκη κι αυτό, γιατί είναι όλο και περισσότερο αναγνωρίσιμα, πράγμα που σημαίνει πως αυξάνονται συνεχώς. Κάποτε δεν υπήρχαν καθόλου.
  Με τον γραπτό λόγο προεκτείνουμε τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση διευρύνουμε την επικοινωνία μας, η οποία μας βοηθά στο ΣΥΜΠΑΡΓΟΝ, το οποίο είναι υποχρεωτικό, οπότε συνέχισε να ποστάρεις!

  ΥΓ. Όπως πάντα όμορφες ιδέες, όμορφα διατυπωμένες!
  Σχώρα μου παρατηρήσεις και φλυαρία.

  1. sunCoater Συντάκτης

   Σόρι για την καθυστέρηση, είχες 2 link στο σχόλιο και το wordpress τα θεωρεί αυτά ύποπτα για spam.

   Ενδιαφέροντα τα όσα λέτε εσύ και ο Ken Robinson. Η δημιουργικότητα (και η υποστήριξή της) είναι σπουδαίο πράμα αρκεί, νομίζω, να μην παρασυρόμαστε σε κενές περιεχομένου υπερβολικές καταστάσεις.

   Και μη ζητάς συγνώμη για τη «φλυαρία». Αν μη τι άλλο, Μάθε-Παίζε, ήσουν ο κατάλληλος σχολιαστής για το κατάλληλο κείμενο.

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s