γραμμοκωδικοχώρα

(post σιδηρόδρομος)

Μετά από ένα κοπιαστικό 10ωρο επίθεσης σε εκατοντάδες κουτιά αναψυκτικού το linearBarcode επέστρεψε στους κοιτώνες μητρών. Η επομένη ήταν Κυριακή που σήμαινε ότι οι μηχανές θα σιγούσαν (για συντήρηση, εννοείται, όχι για ξεκούραση), οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία να το ρίξει λίγο έξω. Κουρασμένο καθώς ήταν, όμως, αποφάσισε να κάτσει μέσα και να δει το «Walk the Line». Μάταιη προσπάθεια. Δεν πρέπει ούτε μέχρι το 1ο τραγούδι να είχε φτάσει η ταινία και το linearBarcode είχε βυθιστεί σ’ έναν βαρύ ύπνο.

Όπως σε κάθε δήθεν ταινία που το πραγματικό μπερδεύεται με το ονειρικό, έτσι και σε αυτό το δήθεν κείμενο το linearBarcode δεν μπορεί χρόνια μετά να ξεχωρίσει αν όσα έζησε ήταν αλήθεια ή όνειρο. Το linearBarcode θυμάται ότι την επόμενη μέρα αποφάσισε να επισκεφτεί το εργοστάσιο. Είδε ότι εκεί, αν και Κυριακή, η παραγωγή συνεχιζόταν κανονικά: τα προϊόντα κυλούσαν στους ιμάντες, οι barcode μήτρες άφηναν πάνω τους ανεξίτηλα τη στάμπα τους, τα laser του ποιοτικού ελέγχου σάρωναν για λάθη, και στην επιτοίχια οθόνη του τμήματος επιβεβαιωνόταν η ορθότητα του ζευγαριού προϊόν+barcode. Ξαφνικά, το linearBarcode αντίκρισε στην οθόνη μια στάμπα που δεν είχε ματαδεί. Ο μεταφραστής αδυνατούσε να ταυτοποιήσει το barcode και να το συνδέσει με κάποιο αντικείμενο. Τι περίεργο! Αυτή η στάμπα δεν ακολουθεί κανένα γνωστό πρότυπο. Ήταν άριστος γνώστης όλων των νόμιμων γραμμωτών εμπορικών κωδίκων, οπότε συμπέρανε ότι δέχονταν εισβολή από εκτός νόμου κώδικες, από κώδικες που μάχονταν την τυφλή υπακοή στα προστάγματα των αγορών. Καθώς ετοιμαζόταν να καλέσει την ασφάλεια άκουσε μια βαθιά, απροσδιόριστη φωνή.

-Ηρέμησε linear. Δεν υπάρχει λόγος να καλέσεις την ασφάλεια. -Ποιος μιλάει;
-Εγώ, ο QR. -Και ποιος είσαι εσύ;
-Είμαι ένα διδιάστατο barcode, αν και αυτό είναι αντίφαση. Διδιάστατος κώδικας καλύτερα. -Δισδ..διδ…διδιάστατος; Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα!
-Και όμως αγαπητέ υπάρχει. Εδώ και είκοσι χρόνια τουλάχιστον. Από τότε δηλαδή που κάποιοι έξυπνοι μηχανικοί αποφάσισαν να φωνάξουν ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός: τα γραμμικά barcode σαν και σένα είναι τραγικά ανεπαρκή για να απεικονίσουν το σύγχρονο εμπορικό γίγνεσθαι. -Δεν πιστεύω λέξη. Μόλις χθες στο εργοστάσιο μόνο τούτο τυπώθηκαν πάνω από 10.000 γραμμωτές στάμπες. Σου μοιάζει για ανεπάρκεια αυτό;
-Έλα τώρα, ξέρεις πώς πάνε αυτά. Η ανεπάρκεια του μέσου πολλές φορές συμβαδίζει με την ανεπάρκεια της σκέψης. Δύσκολο να μάθεις καινούρια κόλπα σε γέρικα σκυλιά. Τι θα έλεγες αν σου έλεγα ότι είμαστε ικανά για αποθήκευση πληροφορίας τάξης μεγέθους αρκετών K; -Χα χα χα, μα τα χίλια κολοβά γραμμωτά διανύσματα. Ωραίο αστείο και αυτό. Φαντάζομαι θα ‘ναι εύκολο και να το αποδείξεις, ε; Χα χα χα.
-Παιχνιδάκι. Κοίτα λίγο στην οθόνη.

Ο QR προέβη σ´ ένα μπαράζ μετατόπισης της γωνίας πτώσης της ακτίνας laser πάνω του προκαλώντας μια σειρά από αστραπιαίες εναλλαγές αλλόκοτων κωδικών που ερέθισαν τον αμφιβληστροειδή του χάσκοντος linear.

-Φυσικά όλα αυτά τώρα είναι μια επίδειξη – κανένα νόημα δεν έχουν χωρίς το σωστό laser που σαρώνει με τη μία όλο το διδιάστατο πλαίσιο.

Η πίστη του linear στη γραμμική τελειότητα και αυτάρκεια των πραγμάτων είχε κλονιστεί.

-Ας πούμε εντάξει όλα αυτά. Αλλά γιατί; Ποτέ μέχρι τώρα κάποια αγορά ή κάποιο προϊόν δεν παραπονέθηκε για δυσλειτουργία απεικόνισης και λογιστικής παρακολούθησης λόγω ημών των barcode.

-Τω όντι. Αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων είναι να κατασκευάζουμε μέσα και δομές και αλγόριθμους που μπορούν να διαχειριστούν συνεχώς και μεγαλύτερο όγκο δεδομένων. Δες τα cd, δες τα internets, δες τη νανοτεχνολογία. Αλλά δεν ήταν αυτό το μόνο κριτήριο. Υπήρχε τουλάχιστον ένα εμπορεύσιμο είδος που δεν μπορούσατε να διαχειριστείτε. Κι αυτό ήταν…ήταν… ήταν οι γραμμωτοί κώδικες, τα barcode, εσείς ο ίδιος ο εαυτός σας!

Δεν είχε μεγαλύτερο περιθώριο για να ανοίξει το στόμα του το linear, αλλιώς θα το έκανε. Είτε πίστευε είτε δεν το πίστευε, αποφάσισε να ψηλαφίσει τον τύπο των ήλων. -Τι είναι πάλι αυτή η αρλούμπα που ξεστόμισες;

-Σκέψου το λίγο. Ο κώδικας που κουβαλάς αναπαριστά μοναδικά κάποιο εμπορεύσιμο αγαθό. Τι θα γινόταν, όμως, αν κάποιος ήθελε να αγοράσει όχι αντικείμενα αλλά barcode; Και δεν εννοώ τα χαρτιά που τυπώνεται το barcode (λευκά, αυτοκόλλητα, θερμοσυστελλόμενα κλπ), αλλά εννοώ το συγκεκριμένο barcode που αντιστοιχεί πχ σε μια συγκεκριμένη μάρκα σοκολάτας. -Γιατί να θέλει να αγοράσει κάποιος κάτι τέτοιο; -Ξέρω εγώ, ίσως γιατί είναι συλλέκτης. -Συλλέκτης barcode? Τι παραξενιά είναι τούτη;

-Άβυσσος η ψυχή του συλλέκτη. Γιατί οι άλλοι που μαζεύουν κιλοτάκια από πρώην και εισιτήρια σινεμά και πόδια βατράχων σου φαίνονται πιο νορμάλ; Δεν έχει σημασία ο λόγος, σημασία έχει ότι κάποιος μπορεί να θέλει να αγοράσει ένα τέτοιο barcode. Πώς θα γινόταν; -Εύκολο, αφού το barcode για τη σοκολάτα είναι μοναδικό παγκοσμίως. Είμαστε τόσο εξελιγμένα που ουσιαστικά περιέχουμε και το σημαίνον και το σημαινόμενο.

-Λάθος κάνεις. Φαντάσου ένα πολυκατάστημα που πουλάει αγαθά και πουλάει ΚΑΙ τα barcode που αναπαριστούν τα αγαθά. Αν είχανε και τα δύο είδη το ίδιο barcode, όταν θα περνούσε το είδος από το scanner το πρόγραμμα δε θα ήξερε με ποιο να το αντιστοιχήσει. Ανθρώπινη παρέμβαση αποκλείεται, αντιβαίνει στους κανόνες κλειστού συστήματος που έχουν θεσπιστεί για τους εμπορικούς κώδικες. Θα έπρεπε το barcode να ΕΙΝΑΙ όχι αναπαράσταση απλή αλλά προϊόν ξεχωριστό και να έχει σε μια γωνιά του ΕΝΑ ΑΛΛΟ barcode που να το αναπαριστά. Αυτό δεν το είχε προβλέψει το σαΐνι που σας εμπνεύστηκε. Ακόμα ακόμα, αυτό δεν έχει ποτέ σταματημό. Μπορεί κάποιος συλλέκτης να θέλει να αγοράσει το barcode που αναπαριστά το barcode που αναπαριστά τη σοκολάτα! κοκ. Χαμός. Σου λέω, είναι ένας περίπλοκος κόσμος. Και σεις τόσο μα τόσο απλοϊκά. Τόσο… γραμμωτά.

-Και συ λες ότι το λύνετε αυτό το, ας πούμε, πρόβλημα; -Σαφώς. Γιατί έχουμε δύο ειδικά τετράγωνα, σου ‘πα ότι η απεικόνιση της πληροφορίας γίνεται μέσω μικρών μικρών τετραγώνων;, υπάρχουν, λοιπόν, αυτά τα τετράγωνα που αναπαριστούν το βαθμό ενθυλάκωσης, αυτός είναι 1 για τα κλασικά αγαθά, 2 για τον κώδικα αναπαράστασης των αγαθών, 3 για τον κώδικα αναπαράστασης του κώδικα κλπ κλπ κλπ. Μη σκας, θυμάσαι πόσο δύσπιστα σας αντιμετώπιζε η αρτηριοσκληρωτική αγορά πριν 40 χρόνια, πόσες αντιδράσεις είχατε για την τυποποίηση και την παρακολούθηση και τον μεγάλο αδελφό, τι γλώσσα του σατανά σας είπανε, τι για ευαγγέλιο της θεοποίησης της αγοράς σας κατηγορήσανε, λες και ήταν θέμα μέσου και όχι αντίληψης, αλλά εσείς νιώθατε σπουδαίοι, τι ευκολία, τι γρηγοράδα, πόσα σαστισμένα κοριτσόπουλα σε χιλιάδες ταμεία μακάριζαν το όνομά σας, πόσοι πελαγωμένοι αποθηκάριοι, πόσοι καταπιεστικοί διευθυντές, μια ολόκληρη αλυσίδα διαδικασιών που περπατούσε με τα πόδια και αίφνης επιβιβάστηκε στο τρένο, μια νέα πνοή, μια νέα διάσταση, ήρθε τώρα ο καιρός για τη 2η διάσταση, για άλλον έναν ξεσηκωτικό άνεμο, ήρθε ο καιρός για τη μετεπιβίβαση απ’ τον καρβουνιάρη στο intercity, ήρθε ο καιρός για τα QRs.

-Συγχώρα με, το σοκ είναι μεγάλο, δεν είναι εύκολο να βλέπεις να σκιαγραφείται μπροστά στα μάτια σου η βίαιη συνταξιοδότηση. Έπρεπε να το περιμένω. Εξέλιξη. Πολυπλοκότητα. Πολυδιάσταση. Ευχαριστώ για τη διαφώτιση. Σκληρή, αλλά χρήσιμη. Μια ερώτηση μόνο, αν μου επιτρέπεις. -Παρακαλώ.

-Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το πότε θα αντικατασταθείτε και σεις από τους τριδιάστατους κώδικες; -Τριδιάστατοι κώδικες; Τι χαζομάρα είναι τούτη; Δεν υπάρχει αυτό το πράμα. Δε φτιάχνεται κι ούτε χρειάζεται. -Τι λες; Είναι αναπόφευκτο. Όπως εμείς δώσαμε την 1η διάσταση σε κάτι που δεν υπήρχε και μετά εσείς δώσατε τη 2η διάσταση γκρεμίζοντας και επεκτείνοντας τη λειτουργικότητά μας, νομίζω είναι νομοτελειακό κάποια στιγμή να ξεπεραστείτε και σεις από κώδικες τριών διαστάσεων, μη σου πω ότι αυτό ήδη θα έχει ξεκινήσει άμα μου λες ότι ήδη βρίσκεστε σε χρήση εδώ και 20 χρόνια. Και πολύ άργησε, να λέμε!

-Δεν τα καταλαβαίνω αυτά που λες. Εμείς είμαστε το απαύγασμα της τελειότητας της εμπορευματοστραφούς αναπαράστασης. Ο απόλυτος κώδικας. Ο μηχανισμός που περιγράφει όλο το σύμπαν. Η ιδέα στη σπηλιά του Πλάτωνα. Η αγορά απλώνεται ως εκεί που της επιτρέπουμε. Κι εμείς αναπαριστούμε ως εκεί που χρειάζεται. Δεν υπάρχει πέρα από εμάς, όποιος το πιστεύει και το διαδίδει αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση αφελής με απλοϊκή σκέψη, στη χειρότερη εγκάθετος με σκοτεινά κίνητρα.

-Χα χα, ωραίος είσαι. Εσείς είσαστε χειρότεροι από εμάς. Εμείς τουλάχιστο νομίζαμε ότι δεν υπήρχε εξέλιξη, υπήρχε το μηδέν, το τίποτα, το άπειρο και το χάος, και ξάφνου, μπαφ, η γέννηση, η 1η διάσταση, εσείς, όμως, που δογματίζετε υπέρ της ανάγκης εξέλιξης και συντονισμού με μια 2η διάσταση, πώς μπορείτε να είστε τόσο παρωπιδοφόροι και να αυτοκολακεύεστε ως το τέρμα της διαδρομής; Σε παρακαλώ, κράτησε μου μια θέση στο θεωρείο τη μέρα της αποκαθήλωσής σας.

Αυτά ήταν όλα όσα θυμάται το linearBarcode από εκείνη τη συζήτηση. Όραμα ή πραγματικότητα μικρή σημασία είχε. Τη Δευτέρα που πήγε στη δουλειά βρήκε ένα email από κάποιον άγνωστο αποστολέα με την υποσημείωση να το μεταφράσει στο http://www.onlinebarcodereader.com.

Του απάντησε με ένα νέο μήνυμα και την ίδια υποσημείωση.

Στη συνέχεια δήλωσε παραίτηση. Ένιωθε πλέον ότι δεν έκανε τη σωστή δουλειά. Δεν ήθελε πλέον να είναι υποταγμένος στο εμπόριο. Δεν ήθελε πλέον να αναπαριστά τον κόσμο. Δεν ήθελε να τον εξηγεί. Δεν ήθελε να βρει έναν αριθμό που να τον καθορίζει και να τον περιορίζει. Ήθελε να ΄ναι ελεύθερος. Ήθελε να βρει την τρύπα του φράχτη που περικύκλωνε τη ζωή του και να το σκάσει. Για να εγκλωβιστεί (αυτή και κάθε φορά) σ’ ένα μεγαλύτερο και ψηλότερο φράχτη. Δεν τον ένοιαζε. Όσο βαστούσαν οι γραμμές του θα ταξίδευε. Κι όταν θα έφθανε η ώρα που θα κουραζόταν από τη διαρκή αναζήτηση και τη μελέτη, υπήρχε και άλλος τρόπος. Αποκήρυξη των μαθηματικών, αποκήρυξη της κοινωνιολογίας. Ένα πινέλο στο χέρι κι ένας άδειος καμβάς μπροστά του. Γιατί τι άλλο να ‘ναι η τέχνη παρά το σκασιαρχείο από την τάξη της πραγματικότητας;

(οικτρά ορμώμενο από αυτό)

Advertisements

4 thoughts on “γραμμοκωδικοχώρα

    1. sunCoater Post author

      Εντυπωσιακό! Δεν ήξερα ότι οι LZ έχουν τόσα τραγούδια «παρμένα» από άλλους (ευτυχώς κανένα από τα αγαπημένα μου). Αυτό που λέει ο τύπος πάντως για το baseline είναι λίγο παραπλανητικό, γιατί πόσες διαφορετικές μουσικές βάσεις να υπάρχουν για να πατάνε τα τραγούδια;

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s