στη ρωγμή

klark

Η ΔΕΗΔ (Δημόσια Επιχείρηση Ημερολογιακής Διαδοχής) είχε αποφασίσει να μειώσει στο εντελώς απαραίτητο τα αποθεματικά της. Ήταν μια σημαντικότατη οικονομοτεχνική αλλαγή δεδομένου ότι για χρόνια η πολιτική της υπηρεσίας ήταν να διατηρεί πάντοτε διαθέσιμα δύο τεμάχια από κάθε μήνα. Η πολιτική αυτή υπαγορευόταν από δύο απλούς κανόνες logistics: όταν ένα είδος είναι απαραίτητο για μηδενικό downtime λειτουργίας, α. αν διακινείται συχνά, κράτα πάντοτε ένα εφεδρικό β. αν διακινείται πολύ συχνά, κράτα πάντοτε δύο για την περίπτωση κατασκευαστικής αστοχίας του πρώτου. Στην αρχή, βέβαια, υπήρχαν κάποιες έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των ομάδων των Στρυφνών και των Αλέγρων στο διοικητικό συμβούλιο σχετικά με το αν η χρήση των μηνών εμπίπτει στον κανόνα α. ή στον β., καθώς το συχνά και πολύ συχνά είναι έννοιες ασαφείς, επιδεχόμενες πλήθος προσεγγίσεων και ερμηνειών. Τελικά επικράτησε η φατρία των Αλέγρων με βασικά επιχειρήματα α. τη μηδαμινότητα δύο ετών μπροστά στην αιωνιότητα και β. τη σταθερή οικονομική ευρωστία που επέτρεπε κάποιες κινήσεις λογιστικής χαλαρότητας.

Αλλά οι επιχειρηματικοί καιροί είχαν αλλάξει και η ΔΕΗΔ έπρεπε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Έντονες ήταν οι φήμες ότι το κρατικό μονοπώλιο στην προμήθεια μηνών διάνυε τις τελευταίες μέρες του, ήταν άλλωστε το μόνο «κρατικό» που είχε μείνει πανταχού ανά τον κόσμο, ένας τελευταίος Μοϊκανός που είχε δει όλη τη φυλή του να φυλλορροεί και να εξαφανίζεται. Μετά τις εύκολα καταβεβλημένες Δημόσια Υγεία, Δημόσια Εκπαίδευση και Δημόσια Αρετή, πρόσφατα είχαν αναχωρήσει από τον μάταιο ετούτο κόσμο η Δημόσια Νομοθέτηση, η Δημόσια Διαβούλευση και αυτή ακόμα ακόμα η Δημόσια Διοίκηση. Η ΔΕΗΔ έδινε έναν άνισο αγώνα επιβίωσης, αλλά οι διοικούντες της ήταν αποφασισμένοι να τον οδηγήσουν μέχρι τέλους. Μια πρώτη κίνηση ήταν να περιορίσουν στο ελάχιστο τα κόστη: μισθολογικά, ερευνητικά, αποθεματικά. Η φατρία των Στρυφνών δεν μπόρεσε να κρύψει τη μυωπική ικανοποίησή της που μετά από τόσο καιρό η υπηρεσία θα ακολουθούσε τις δικές της κατευθυντήριες γραμμές. Έστειλε μάλιστα ένα μέμο προς όλους τους κατέχοντες θέση ευθύνης που υπενθύμιζε περιπτώσεις ζημίας από αχρησιμοποίητους, ληγμένους μήνες:

.ο (συμβολικής σημασίας) Μάρτιος του 1924 είχε αγοραστεί με αντίτιμο αντιστοιχούν σε 31 ημέρες μόνο – διήρκεσε 13 λιγότερες λόγω της μετάβασης από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο .μετά τον Β’ παγκόσμιο είχαν αγοραστεί (κατά τα πρότυπα όλων των ευρωπαϊκών χωρών) μπόλικοι μήνες ειρήνης, ανάτασης και ανάπτυξης μόνο και μόνο για να πεταχτούν στα σκουπίδια από την πυροδότηση του εμφυλίου .οι μήνες (έστω οι ασταθείς και αμφίσημοι και ταραγμένοι) που είχαν αγοραστεί για τη 2ετία 1967-1969 καταχωνιάστηκαν σε κάποια δίπατα πατάρια καθώς πλέον οι μόνοι μήνες που επιτρέπονταν να κυκλοφορούν ήταν όσοι έφεραν γύψο .αντίστοιχα, ο προϋπολογισμένος Νοέμβρης του 73, άλλος ένας φοβισμένος, αμήχανος κι εσωστρεφής μήνας θα γινόταν κομμάτια από την ελπιδοφόρα παλινόρθωση της αντίδρασης .αργότερα, το 1981 κάποιος ευφυής έμπορος πουλούσε μισοτιμής 4 χρόνια πολιτικής αντί-ΕΟΚ και αντί-ΝΑΤΟ – αποδείχτηκε το φιάσκο του αιώνα .2 χρόνια καημού εξουσίας θρυμματίστηκαν επιδεικτικά από την αποσκίρτηση ενός πολιτικού παιδαρελίου .24 μήνες μελλοντικής ανάπτυξης της οικονομίας και ανόδου του χρηματιστηρίου καταβαραθρώθηκαν από την ανάδειξη της απλής, γυμνής αλήθειας .το καλοκαίρι του 2007 αγοράστηκαν εσπευσμένα μήνες καυστικής, αντιδεξιάς οργής μόνο και μόνο για να ακινητοποιηθούν και μαραθούν δύο χρόνια στο ράφι .το 2009 εισήχθησαν 3 μήνες αεράτοι, λεφτάδες, έξω καρδιά, δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ αλλά τουλάχιστον αυτοί γίνανε σλόγκαν και ringtone .2010-: μήνες μισής αλήθειας και ολόκληρου ψεύδους, μήνες ακύρωσης δικαιωμάτων και θεριέματος υποχρεώσεων, μήνες ενδοσκόπησης και έξωθεν επιβολής, μήνες αγωνίας και αναταραχής, μήνες δύσκολοι και απειλητικοί, μήνες διάψευσης και ελπίδας(;), ποιος τους αγόρασε, ήταν άραγε αυτοί εξαρχής εκ κεφαλαίου προγραμματισμένοι ή μας προκύψαν στην πορεία, μόνο η καταγραφή της ιστορίας και της αποθήκης μπορεί να δείξει.

Από εδώ και πέρα, λοιπόν, η ΔΕΗΔ θα πορευόταν με σταθερό πλήθος στοκ με τους δύο μόνο επερχόμενους μήνες που συνεχώς θα ανανεωνόταν. Αν συνυπολογιστούν οι διαδικασίες μελέτης σκοπιμότητας, παρακολούθησης νέων τεχνολογιών και ιδεολογιών, ποιοτικής διερεύνησης, εξέτασης των προσφορών, σύγκλησης της επιτροπής προμηθειών, έγκρισης της αγοράς, εκταμίευσης των ποσών, μεταφοράς, εκτελωνισμού και εισαγωγής στην αποθήκη, 60 μέρες ήταν επικίνδυνα λίγες για την ασφαλή επίτευξη της ημερολογιακής ροής. Αλλά ήταν ένα ρίσκο που η κραταιά -πλέον- φατρία των Στρυφνών είχε δυναμικά επιβάλει. Θα απαιτούσε συγχρονισμό, συνεργασία, υπεραπόδοση (του ήδη μειωμένου προσωπικού). Ένα do-or-die στοίχημα.

-Κι αν οι επιστήμονες καταπιούν πάλι καμιά 60αριά ημέρες όπως το ’24, δεν είναι να τους εμπιστεύεσαι αυτούς, ρώτησε ο ανήσυχος γραμματέας τη στρυφνή executive πάνω από την καφετιέρα μετά το πέρας της συνάντησης.

-Μην ανησυχείς, με τα νέα υπερατομικά ρολόγια το πολύ πολύ να καταπιούν κανά δευτερόλεπτο.

-Κι αν κάποτε οι εξελίξεις κυλήσουν τόσο ραγδαία και χρειαστεί άμεσα κάποιος μήνας και τα κεντρικά καθυστερήσουν να τον στείλουν;

-Αυτό είναι αδύνατο. Ίσως η νέα αρχή φοβίζει με όλες αυτές τις διαδικασίες που θα πρέπει να συντομευθούν και να συντονισθούν, αλλά το πράγμα γρήγορα θα ρολάρει όπως πρώτα και θα δείτε ότι καμία χρονική διαταραχή δε θα παρουσιαστεί. Άλλωστε και η Διοίκηση δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Θα είδες και συ, φαντάζομαι, το νέο startup video των τερματικών. Πολύ ξεσηκωτικό, δε νομίζεις;

-Εντάξει, εντάξει, εγώ λέω μόνο αν, ΑΝ; Τι γράφει το manual γι΄αυτή την περίπτωση;

-Χμ, το manual δε λέει τίποτα.

-!!!

-Οι σελίδες αυτές δεν έχουν γραφτεί. Υποθέτω ότι θα ζήσουμε αυτό που οι αντικαθεστωτικοί ονομάζουν «ρωγμή του χρόνου». Δεν είναι τραγικό. Υποθέτω, θα χρειαστεί κάποιο μαζικό και γρήγορο update στο λογισμικό, αλλά σε αυτό πλέον έχουμε αρκετή εμπειρία από την πατάτα του Y2K. Θα παγώσουν κάποιες πληρωμές, κάποιοι μισθοί, κάποιες προσλήψεις, ίσως ίσως κάποια τμήματα της κοινωνίας περιέλθουν σε μια κατάσταση νωχελικής αφασίας, υποθέτω ότι θα παγώσει η παραγωγή ιδεολογίας από τα κόμματα, κάποια συγγραφικά έργα θα μείνουν ημιτελή, η τέχνη γενικά θα μείνει στάσιμη, αυτό δε θα ενοχλήσει και πολύ τους δισκοκριτικούς που κατακεραυνώνουν συνέχεια για «μουσικά αναμασήματα», θα περιοριστούν κάπως οι γεννήσεις, θα σταματήσουν, βέβαια, τα δάνεια και οι τραπεζικές ευκολίες, δεν ξέρω, δε μου μοιάζουν και πολύ ανοίκεια όλα αυτά.

-Ίσως, ίσως, αλλά για σκέψου, επέμεινε ο γραμματέας, αν ο μήνας που θα καθυστερήσει θα είναι ο Ιανουάριος, τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην αλλαγή του χρόνου, ή ακόμα ακόμα χειρότερα, αν ο μήνας είναι ο Αύγουστος, πού θα εκτονωθεί η λαϊκή οργή για τις χαμένες διακοπές;

-Υπερβολές. Η αλλαγή του χρόνου τον Ιανουάριο είναι μια κοσμική σύμβαση, δε μας πολυαφορά από τη στιγμή που τα επιτόκια λογαριάζονται -εδώ και πολύ καιρό- σε μηνιαία και όχι ετήσια βάση. Όσο για τις διακοπές του Αυγούστου, νομίζω ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε σπουδαιότερα προβλήματα, όπως να καταφέρουμε να διατηρήσουμε έστω και κάποιες από τις ημέρες αδείας που μας αναλογούσαν στη σύγχρονη, εργασιακή εποχή. Μ΄αυτά και μ΄αυτά νομίζω ότι τις μεγαλύτερες αντιδράσεις θα τις έχουμε (και πάλι) από την κάστα των bloggers, ένα κενό μήνα θα σημάνει και κενό αναρτήσεων και έχεις διαβάσει πιστεύω και συ τις μελέτες για τη σαρωτική έκρηξη της οργής από την αδυναμία της γραπτής αυτοϊκανοποίησης. Αλλά, επιμένω, μιλάμε σε θεωρητική βάση, δυο μήνες στοκ πιστεύω θα ΄ναι υπεραρκετοί.

Και μεταξύ μας, συνέχισε η executive εγχειρίζοντας ένα χαρτί με την σφραγίδα ΑΠΟΡΡΗΤΟ στον γραμματέα, στα εργαστήρια ήδη έχουν προχωρήσει οι έρευνες για κατασκευή μηνών-τζόκερ, μηνών δηλαδή χωρίς όνομα, tabula rasa, θα μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε όποτε και όπως θέλουμε, θα ‘ναι προσαρμόσιμοι σε κάθε είδος καιρικής και ιδεολογικής και πολιτικής επίθεσης, θα συνοδεύονται, βέβαια, από μια ατμόσφαιρα ομοιομορφίας, χαύνωσης και κομφορμισμού, αλλά δεν μπορούμε να τα ΄χουμε όλα δικά μας, θα μας λύσουν για πάντα το πρόβλημα της πρόβλεψης, της παρακολούθησης και της επικαιροποίησης των κοινωνικών αλλαγών, τι λες;

Έλεγε ότι ήταν αργά το απόγευμα κι είχε καλύτερα πράγματα να κάνει από το να γράφει ή να διαβάζει ζοφερές, ξύλινες ασυναρτησίες. Χαιρέτησε και απομακρύνθηκε. Ένα μακρινό ημερολόγιο τοίχου έγραφε με κόκκινα γράμματα 31. Κάποιο καμπανάκι χτύπησε πίσω στο μυαλό του. κάτι νόμιζε ότι είχε ή έπρεπε να είχε να κάνει το βράδυ. Αλλά του διέφευγε.

Δε βαριέσαι. θα το θυμηθώ. Κι αύριο μέρα είναι.

Advertisements

3 thoughts on “στη ρωγμή

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s