Τζόνι Ξεχασιάρης

Το μεγάλο ελάττωμα του Τζόνι Ξεχασιάρη ήταν ότι δε θυμόταν ποτέ τίποτα που να ΄ναι γραμμένο σε μορφή λίστας, σε μορφή κατεβατού. Ο Τζόνι έκανε πολλές δουλειές στη ζωή του. Αυτή τη στιγμή είναι αρχηγός κόμματος με βλέψεις για πρωθυπουργία. Ποτέ δεν ξέρεις πότε ένα ελάττωμα θα γυρίσει υπέρ σου.

list

ΠΟΠ και ΡΟΚ –  Ιούνιος 1998 – Συνέντευξη ForgetIt
Εμείς, ο Άγης, ο Ντένις και ο Σόφο, είχαμε μαζευτεί και δοκιμάζαμε τις δυνάμεις μας σε διάφορα κομμάτια, κυρίως ροκαμπίλι. Σπουδάζαμε όλοι σε Σχολές του Ηρακλείου, γνωριζόμασταν μεταξύ μας κι είπαμε «γιατί όχι;», εκείνη την εποχή δεν υπήρχε και κανά γκρουπάκι της προκοπής στην περιοχή – όχι ότι εμείς ήμασταν δηλαδή. Και ο Τζόνι; Εγώ ήμουν φίλος με τον Άγη – μια μέρα μου είπε «το ξέρεις ότι έχεις ιδιαίτερη φωνή; τι θα ΄λεγες να δοκιμάσεις για τραγουδιστής μας;». Με χαμηλωμένα μάτια του εξήγησα το πρόβλημα μου. Ναι, ναι, ήταν η πρώτη φορά που το μάθαινε κάποιος τρίτος, πέρα από την οικογένειά μου. Με ρώτησε πώς το λένε, του ‘πα καταλογική αμνησία. Το σκέφτηκε λίγο και είπε. «Τι σκας ρε, είναι τόσο χάλια οι μικροφωνικές του Πανεπιστημίου και τόσο μεθυσμένα τα φοιτητόνια που κανείς δε θα το προσέξει αν ξεχνάς μερικούς στίχους. Κι όποτε κομπλάρεις τότε ή θα υποκρίνεσαι διονυσιασμό και θα γυρνάς σε άναρθρες-κραυγές mode ή θα προτείνεις το μικρόφωνο για να τραγουδάνε εκείνοι. Τι λες;» Κι έτσι έγινε.

Παιδί και Νέοι Γονείς – Μάιος 2003 – Συνέντευξη Τζόνι
Είχα καλά παιδικά χρόνια. Στοργή, κατανόηση, υποστήριξη. Αν εξαιρέσεις τις σφαλιάρες. Όχι, όχι, ναι, ναι, πρέπει να ΄χω φάει περισσότερες σε αριθμό και επωδυνέστερες σε ρεαλισμό απ’ ό,τι όλοι οι κλασικοί καρπαζοεισπράκτορες του ελληνικού κινηματογράφου. Ξεχνούσα πάντοτε τη λίστα με τα ψώνια για τον μπακάλη, να γιατί. Και επέστρεφα με ό,τι ακριβό και ληγμένο ήθελε να ξεφορτωθεί εκείνος. Μια συμβουλή έχω να δώσω στους γονείς: μη χτυπάτε τα παιδιά σας για τα ψώνια. Κάτι άλλο επονείδιστο; Οι γιορτές στο σχολείο, βέβαια. Ήμουνα πάντα ο περίγελος στα ποιηματάκια, η αφηρημάδα μου δε σεβάστηκε μήτε Καραϊσκάκη και Μεσολόγγι μήτε Βέμπο και αλβανικό έπος μήτε Χριστούλη και Άγιε Βασίλη. Ορέστη και Μαρία; Όχι, όχι το Πολυτεχνείο δεν εορταζόταν ακόμα από το Υπουργείο Παιδείας, ψάχνανε να βρούνε 2 αστικά, επαναστατικά θαύματα για να κατοχυρώσουν την αξ/γιοσύνη, χαχα.

Σούπερ Κατερίνα – Σεπτέμβριος 2000 – Συνέντευξη Σόφο
Έχω μια μικρή ανιψιά και περνάμε πολλές ώρες μαζί. Έχει το δωμάτιό της στολισμένο με αφίσες από Oasis και Madonna και τώρα έβαλε και μας. Περίεργο να με βλέπω στον τοίχο από μια τέτοια προοπτική οικειότητας. Κι όλα άρχισαν από ένα αστείο. Είχαμε κάποια τραγούδια. Στείλαμε το demo σε 2-3 δισκογραφικές. Η πιο μικρή μας απάντησε. Κατεβήκαμε στην Αθήνα με τα μπαγκάζια μας φορτωμένα με μπόλικη νεανική τρέλα και 15 έτοιμες μελωδίες. Α, και κάτι ακόμα. Έναν τραγουδιστή με καταλογική αμνησία.

Έψιλον – Ιανουάριος 2005 – Συνέντευξη Τζόνι
Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα γινόμουν ηθοποιός. Μετά τη διάλυση των ForgetIt, όχι δε θέλω να αναφερθώ στο πώς και γιατί, ψάχναμε όλοι, λοιπόν, να βρούμε τι θα κάνουμε, τα παιδιά για νέα σχήματα, εγώ δεν ήξερα κανένα όργανο και με το δεδομένο πρόβλημα δεν υπήρχε φυσικά άλλη μπάντα στον πλανήτη για να με δεχτεί. Τότε ήρθε η πρόταση του Νίκου. Μια cameo εμφάνιση στην ταινία που θα έφτιαχνε. Του ‘πα «σας ξέρω και σας παρακολουθώ, αλλά μάλλον δε γνωρίζετε το θεματάκι μου». Το ήξερε. Μου ΄πε ότι ήθελε απλά να περιφέρομαι σε διάφορες σκηνές στο background πίσω από τους πρωταγωνιστές. «Χωρίς να προσβάλλεσαι, θέλω να δείξω τελικά το πόσο μικρή κοινωνία είμαστε εδώ στην Αθήνα, ένα μεγάλο κουτσομπόλικο χωριό που δεν μπορείς να κρυφτείς από κανέναν, εδώ συνυπάρχουν ο έρωτας, τα όνειρα, η απογοήτευση, η επιμονή και η αποτυχία. Εσύ θα είσαι αυτό το τελευταίο, αλλά θα το περάσω μόνο υποσυνείδητα στον κοινό, μη φοβάσαι». Δύσκολα λες ναι σε κάποιον που θέλει να στραπατσάρει την εικόνα σου. Αλλά το έκανα, αν άξιζε;, θα φανεί στην τελική σούμα όταν κλείσω τα μάτια μου. Μετά την παταγώδη αποτυχία της ταινίας ο Νίκος το γύρισε στην τηλεόραση, με πήρε τότε για το ρόλο του ανιψιού του μεγαλοεπιχειρηματία. Το ξέρετε όλοι πια, δε χρειάζεται να θυμάμαι ατάκες, είμαι μουγκός (τουλάχιστον για τους πρώτους 3 κύκλους) και το μόνο που χρειάζεται είναι να αντιδρώ με τα μάτια και το πρόσωπο σε όσα ακούω και βλέπω να συμβαίνουν επί σκηνής. Μη νομίζεις, δεν είναι ΤΟΣΟ εύκολο.

Manager Insight – Απρίλιος  1999 – Συνέντευξη Πέτρου Μπαρόκου
Τα παιδιά είχαν φροντίσει μόνοι τους από μικροί να διαδώσουν το όνομά τους. Είχε γίνει ένα πανεπιστημιακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο Ηράκλειο. Παίξανε στο πάρτι αποχαιρετισμού και αρέσανε. Τελειώνοντας το πάρτι μοιράσανε ένα σωρό κασέτες στους επισκέπτες μεταφέροντας τη φήμη τους σε όλη την ακαδημαϊκή Ελλάδα. Όταν γνωριστήκαμε εγώ πάλεψα πολύ για να τους πείσω να ακολουθήσουν μια πιο ευθεία γραμμή. Το πρώτο τους single είχε κατακτήσει κάποιο σχετικό AirPlay (πολλά τα ραδιόφωνα και μπόλικο ακροατήριο) και θέλανε να πέσουν με τα μούτρα στην ηχογράφηση του LP. Τους είπα ότι ερχόταν καλοκαίρι, χαμός από events, ας περιμέναμε για μια μίνι εμφάνιση σε κάποιο φεστιβάλ, να κάνουμε λίγο live ντόρο και τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουμε το LP. Τους έπεισα. Ανοίξαμε τον Ιούλιο το BritArt φέστιβαλ. Ο Τζόνι ήταν αγχωμένος, δεν ήξερα τότε γιατί. Τελικά στη σκηνή ξέχασε τα λόγια του Disco2000 (Be there at …?). Στο τέλος τους περίμενα βλοσυρός στα καμαρίνια. Άφριζα, φώναζα, χτυπούσα τα έπιπλα. Ο Ντένις πίεζε τον Τζόνι να το παραδεχτεί. Τι, να πάρει ο διάολος, ΤΙ; Μου το ξεφούρνισε. Έμεινα άφωνος. Το σκέπτηκα. Χαμογέλασα. Θα το χρησιμοποιούσα υπέρ μας.

Betorama – Δεκέμβριος 2002 – ανασκόπηση της χρονιάς
Στα γεγονότα της χρονιάς δεν μπορεί παρά να συμπεριληφθεί και η απώλεια ενός ιδιαίτερα αγαπητού ανάμεσα στη νεολαία στοιχήματος. Το «Ποιον στίχο θα ξεχάσει σήμερα ο Τζόνι;» δε θα τυπωθεί ξανά στα κουπόνια μας μια και οι ForgetIt διαλύθηκαν. Οι φήμες είναι γνωστές. Ποτέ δεν αποδείχτηκε τίποτα για ανάμειξη του μάνατζερ ή του συγκροτήματος, άλλωστε η διάλυση του γκρουπ συνέπεσε με το σκάνδαλο με τις κίτρινες κάρτες στο 91′ που συννέφιασε για πολύ καιρό το γαλανό ουρανό της Στοιχηματοχώρας τραβώντας πάνω του όλη την προσοχή. Η αλήθεια, όμως, παραμένει μία: πολλά λεφτά άλλαξαν χέρια μέσα από την καταλογική αμνησία του Τζόνι και τη στιγμή που τα λεφτά χάθηκαν από το λάθος άτομο (σ’ ένα γερό όσο και τολμηρό ποντάρισμα για το No surprises) είχε γραφεί και το τέλος του συγκροτήματος.

Καλημέρα Ελλάδα – Δεκέμβριος 2007 – Πάνελ με τον Τζόνι Ξεχασιάρη, τη Βίκυ Στέφη και τον Αντρέα Χαρίτο
Υπάρχει αυτός ο ντόρος, θα έλεγα, αυτή η αναστάτωση εντός εισαγωγικών, πολλοί ηθοποιοί, τραγουδιστές, άνθρωποι των γραμμάτων, μοντέλα, πωλητές χαλιών, telemarketing, όλοι αυτοί, οι σεβαστοί κατ’ εμένα άνθρωποι έχουν βρεθεί στα βουλευτικά έδρανα, είναι η δύναμη της εικόνας άραγε ή η προσωπική αξία του καθενός;

Protagon – Απρίλιος 2012 – Συνέντευξη Τζόνι
Είσαι ο άνθρωπος που τελικά έριξε την κυβέρνηση, ακύρωσες το σχεδιασμό τρόικας και ΕΕ, πηγαίνεις τη χώρα σε εκλογές. Και είσαι και αρχηγός κόμματος, πλέον. Πώς νιώθεις; Μόλις 41 και με τέτοιο βάρος στους ώμους σου. Κοίτα, με το Μεσοπρόθεσμο είπαμε «εντάξει», τα έχουμε κάνει σκατά τόσα χρόνια με τα δημοσιονομικά μας, ας φάμε για 20 χρόνια σκληρή λιτότητα μπας και βάλουμε μυαλό. Αλλά τώρα τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Φάνηκε ότι υπάρχει μια διάθεση εκδίκησης από την άλλη πλευρά, μια εξωπραγματική διάθεση ταπείνωσης και ευτελισμού. Αποτυχημένοι αιώνιοι τελειόφοιτοι του Οικονομικού θα σου πούνε ότι δε γίνεται να πολεμάς την κρίση με την κρίση, δε χτυπάς την αρρώστια με αρρώστια, θυμάμαι τον αγαπημένο ΘΒ σε μια σκηνή σ’ ένα πανηγύρι που προσπαθούν να σβήσουν μια φωτιά με μπιτόνια νερό και κείνος να βρίσκει ένα μπιτόνι στο δρόμο, μόνο που είχε μέσα βενζίνη, ε, κάτι τέτοιο πάει να γίνει κι εδώ. Αυτό ήταν κάτι που η συνείδησή μου δεν μπορούσε να δεχτεί με τίποτα. Χρειάζεται μια άλλη εναλλακτική, δεν ξέρω αν θα ‘μαστε εμείς, οι Ξεχασμένες Πρακτικές που θα τη δώσουν, οι εκλογές είναι μεθαύριο, θα δούμε τι συσχετισμούς θα βγάλει η κάλπη. Αρχηγός κόμματος; Αυτό προέκυψε, όσοι ξέρουν την πορεία μου γνωρίζουν ότι ποτέ δεν έβαλα το προσωπικό μου συμφέρον πάνω από ιδεολογία και αρχές, οι Ξεχασμένες Πρακτικές ήρθαν να καλύψουν γρήγορα ένα καταφανές ιδεολογικό κοινό που υπήρχε στην ελληνική Βουλή, ελπίζω να τα καταφέρουμε, έτυχε οι σύντροφοι να προτείνουν εμένα (με το ιστορικό της κρίσιμης ψήφου που δε δόθηκε) για μπροστάρη, θα δούμε.

Ποντίκι – Ιούλιος 2012 – Παραπολιτικά
Και το λοιπόν, ήρθε η στιγμή που το μέλλον της Ελλάδας κρεμόταν από μια κλωστή, από μια ψήφο, από ένα πέταγμα μιας πεταλούδας. Τι ρίσκο. Τι καταδίκη. Γιατί ο γραμματέας του κόμματος όταν μοίραζε την σκληρή και αδιαπραγμάτευτη και επίσημη κομματική γραμμή για τη ψήφιση του Μνημονίου έκανε ένα μεγάλο λάθος. Γνωρίζετε αγαπητοί μου αναγνώστες ότι «γραμματέας του κόμματος» είναι μια πολύ σκληρή δουλειά. Είσαι υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία που ιδιαίτερα σε τέτοιες στιγμές είναι εκ των ων ουκ άνευ απαραίτητη. Και έχεις να συνδιαλέγεσαι με 120 νοματαίους που ο καθένας έχει το δικό του χούι, τη δικά του απαίτηση, τη δική του ιδιαιτερότητα. Άλλος για να υπερψηφίσει θέλει διορισμό, άλλος να γίνει δήμαρχος, άλλος να μπει στα εξοπλιστικά, άλλος υπουργικό θώκο, άλλος ένα μπουκάλι 50άρι ουίσκι. Και ο γραμματέας του κόμματος πρέπει να τα θυμάται όλα αυτά και να τα φροντίζει. Και μέσα στην πίεση των ωρών και την αγωνία των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ο γραμματέας έκανε ένα μεγάλο λάθος, διένειμε την κομματική γραμμή για τη ψήφιση των μέτρων του Μνημονίου (ΝΑΙ, ΟΧΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ) σε μια εκτυπωμένη με Tahoma fonts λίστα σε κάποιο Α4. Τι σπατάλη! Και τι απροσεξία! Τι έγκλημα! Γιατί ποτέ δε δίνεις μια λίστα στον Τζόνι Ξεχασιάρη και περιμένεις αύριο να τη θυμηθεί.

Advertisements

2 thoughts on “Τζόνι Ξεχασιάρης

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s