χωρίς ημερομηνία λήξης

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν συνειδητοποίησε την αλλαγή που συντελούταν μέσα της – ένα πράμα σαν τις απρόσκλητες ρυτίδες που καθώς εμφανίζονται ύπουλα μία μία κάθε 5 μήνες δε σε πανικοβάλλουν για να αισθανθείς το σοκ του γήρατος παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά. Ό,τι είχε απομείνει πλέον ευκρινές στο μυαλό της ήταν η αρχική και η τελική κατάσταση, το film με τα ενδιάμεσα frames είχε καεί δίπλα στην άσβεστη φωτιά που ονόμαζε διαβίωση, το να φυλλομετρήσει κανείς αστραπιαία τις χρονικές φάσεις της για να τη φτιάξει ένα ζωντανό κόμικ ήταν πια αδύνατο.

expiration-date

Άγουρη φοιτήτρια, πίστευε ότι οι μέρες μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ήταν η ωραιότερη εβδομάδα του έτους και παρακαλούσε να επιβραδυνθεί ο χρόνος, εκεί ανάμεσα στα δυο πρώτα κάλαντα. Επέστρεφε στην πατρίδα της και ενθουσιαζόταν που συναντιόταν ξανά με τη μαθητική αδελφότητα, ένα διάφανο κρύο σκέπαζε τα πάντα, παρπατούσανε γοργά, τα πνευμόνια τους γέμιζαν φρεσκάδα και οι ανάσες τους οπτικοποιούνταν σε παγωμένα χνώτα, απ’ τα μεγάφωνα της πλατείας ακούγονταν γιορτινά τραγούδια απ΄όλο τον τότε γνωστό κόσμο (δηλαδή σαρακατσάνικα, ποντιακά και θρακιώτικα). Ήταν τόσο αποφασισμένη να γεύεται ασκίαστα εκείνες τις μέρες που τίποτα δεν έστεκε ικανό να της χαλάσει τη διάθεση, έχανε δυο μηνιάτικα στην τσόχα αλλά σκόρπιζε αφειδώς αισιοδοξία, ξερνούσε ένα ολόκληρο μεταξά στο ακριβό δερμάτινό της και το ΄βλεπε σα γαμάτο ψυχεδελικό σχέδιο, ο γκόμενός της την χώριζε χωρίς προφανή λόγο και κείνη χαμογελούσε (-να προσέχεις! -με δουλεύεις;).

35 χρόνια μετά είχε φτάσει στο άλλο άκρο. Λαμπάκια, βασιλόπιτες, ο Ρούντολφ, η κόκκινη μύτη του και το κρατικό λαχείο αποτύγχαναν να στείλουν ένα ερέθισμα της προκοπής, είχε μορφοποιηθεί σ’ ένα άκαμπτο σώμα με πετρωμένα χαρακτηριστικά και μηδενικές αντιδράσεις, τη φωνάζαν Μπλαζοδάφνη κι είχε πια παραιτηθεί από την προσπάθεια να διευκρινίσει ότι το μπλαζέ εμπεριείχε παραπλανητικά μια δόση υπεροψίας, το ακριβέστερο θα’ ταν να την αποκαλούν Δάφνη, η χαμηλών συχνοτήτων ιστογραμμικά μονοτιμική, αλλά καταλάβαινε ακόμα και κείνη ότι αυτό μάλλον θα ‘ταν καταδικαστικό αν επειγόταν κάποιος να την ειδοποιήσει για κάποιο ασυγκράτητο τραμ που τη σημάδευε. Και το μόνο που της προκαλούσε ένα εσωτερικό «χμ» ήταν εκείνο εκεί το νουμεράκι στην αρχή της παραγράφου που όλο και ψήλωνε, όλο και ψήλωνε και προσπαθούσε να εξηγήσει πώς συμβιβάζονται τέτοια τάξης νούμερα μέσα σ’ ένα τόσο ανώριμο πλάσμα σαν ελόγου της.

Σκέφτηκε λιγάκι την αριθμητική αυτού του 35. Ήταν τόσο απλό, λοιπόν, ρυτίδες – χαμόγελα = 0; Όχι, όχι, ακόμα και κείνη άξιζε μια συνθετότερη (αλλά μάλλον όχι και πολυπλοκότερη) εξίσωση, πρόσθεσε κάποια, μετρημένα στα δάχτυλα, ανέμελα, διμελή, οικογενειακά επεισόδια, αρκετά βυθίσματα νου και καρδιάς σε σκοτεινές αίθουσες, ορισμένες αυθεντικές συγκινήσεις ρέουσες σε αυλάκια 45 στροφών, το ταξίδι στο Παρίσι, και βέβαια, στιγμές κυμαινόμενης έντασης (από το τρανταχτό ως το βουβό) κοντά σε φίλους που έδιναν νόημα στο επίθετο ακριβοί. Οι φίλοι, ναι!

(Θυμήθηκε πώς και) χαμογέλασε λιγάκι. Η εξίσωσή της ψιλοτρεμούλιασε. 35 χρόνια είναι πολλά, αλλά κρύβουν μέσα τους και την ημερομηνία παραγωγής στην ταμπέλα της σχέσης της με αυτούς τους ανθρώπους, άλλοι ξεχασμένοι, άλλοι απομακρυσμένοι, άλλοι επίμονοι, κι είναι κάτι σχέσεις σαν εκείνα τα περίεργα εδώδιμα, κάπου γράφει «ημερομηνία λήξης στο καπάκι» και ψάχνεις, ψάχνεις και τίποτα δε βρίσκεις και αναρωτιέσαι αν σε δουλεύουν, κι αφού περάσει πολύς καιρός σε τρώει η αμφιβολία, θες να δοκιμάσεις πάλι, αλλά φοβάσαι τις παρενέργειες, έληξε ή ακόμα, χάλασε ή όχι, και ναι, δοκιμάζεις και δεν παθαίνεις τίποτα, γιατί έτσι, για το τυπικό της υπόθεσης αναφέρεται η ημερομηνία λήξης, δεν υπάρχει -και ευτυχώς- ημερομηνία λήξης  σε μερικά πράματα. 

Είχε στα χέρια της ένα sudoku. Το άφησε. Της φάνηκε ότι απέναντι φωτοβολούσε ένα τηλέφωνο.

Advertisements

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s