η τέλεια συνταγή;

appleTree

Τρία χρόνια μετά το πρώτο χαστούκι ο οικογενειακός τους γιατρός διέγνωσε ότι εκείνη ήταν η καθοριστικότερη στιγμή της ανατροφής του τέκνου, η στιγμή που, ασχέτως αν χάθηκε μέσα στην άχρωμη, αταξινόμητη λήθη της νηπιακής ηλικίας, όρισε αμετάκλητα την προοπτική και το είδος της σχέσης μεταξύ τους. Εκείνο, πολύ απλά, έφτασε η ώρα που μιμήθηκε τη βαρβαρότητα. Εκείνος, όχι και τόσο απλά, έφτασε η ώρα που μετάνιωσε για το νευρικό τέμπο του. Ευχήθηκε για μια δεύτερη ευκαιρία.

Που σ’ ένα σφιχτά ντετερμινιστικό σύμπαν σαν το δικό μας, που κυλάει θαρρείς από μόνο του σε δυο ατέρμονες, καταδικαστικές, αναπόδραστες ράγες δεν θα μπορούσε ποτέ να δοθεί με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Δώδεκα μήνες αργότερα περιχαρής στον ημισκοτεινό διάδρομο κάποιου μαιευτηρίου πανηγύριζε όχι τόσο την έλευση του δευτερότοκου γιου του όσο την έλευση της δευτερότοκης ευκαιρίας του. Ναι, είχε μάθει. Ναι και κρίμα, το πρώτο παιδί θα είναι για πάντα η πρόβα τζενεράλε, η εσφαλμένη συνταγή λίγο πριν την ολοκλήρωση, το τελευταίο τεστ πυρίτιδας που η ανισόρροπη δοσολογία των υλικών του θα ανατινάξει το σπίτι. Δε θα έπεφτε στο ίδιο λάθος.

Μόνο και μόνο για να ανακαλύψει δυο χρόνια μετά ότι το λάθος σε σαγηνεύει κάθε φορά και με άλλο πρόσωπο. Άλλοτε γίνεται βιαιοπραγία, άλλοτε εκνευρισμός, άλλοτε κούραση, άλλοτε αδιαφορία. Ήταν πολύ πεισματάρης για να παραδεχτεί την ήττα του. Πολύ έντιμος, πολύ εργατικός, πολύ ευγενικός για να παραδίδει σκάρτο έμψυχο υλικό στην κοινωνία. Θα προσπαθούσε όσες φορές χρειαζόταν. Μέχρι να παράξει εκείνο το αριστοτεχνικό μήλο που σφύζοντας από ικμάδα και κανονικότητα θα λύτρωνε τον καημό του και θα νομιμοποιούσε όλους τους προηγούμενους καρπούς του. Στα τριάντα του, ανήκε ήδη στην κατηγορία των πολυτέκνων. Και στα τριανταένα του, στην κατηγορία των χωρισμένων.

Το διαζύγιό του ήταν μόνο ένα προσωρινό εμπόδιο στην πορεία του προς τη παιδαγωγική τελειότητα. Θελκτικός ακόμα δεν άργησε να βρει νέα σύντροφο. Με μόνη αρμοδιότητα την παραγωγή ζωντανών στιγμιοτύπων. Το πώς θα εκπαιδεύονταν, το πώς θα ωρίμαζαν, το πώς θα τράνωναν αυτά τα στιγμιότυπα ήταν αποκλειστικά δική του υπευθυνότητα. Λούστηκε με τη φήμη και απόλαυσε το σεβασμό του ζηλωτικά χριστιανού – τόσα παιδιά, δεν εξηγούταν αλλιώς. Σα θεία εκδίκηση, όμως, σαν επικράτηση του θρησκευτισμού έναντι της επιστημονολαγνίας, και το νέο αιτιολογικό εργαστήρι που ‘χε στήσει απέτυχε. Οι καιροί καλούσαν για ρήξη, απομάκρυνση, επαναπροσέγγιση.

Είκοσι χρόνια και δώδεκα αναγνωρίσεις τέκνων αργότερα η ζωή του είχε εκπέσει στην επανάληψη της ίδιας μονότονης διαδρομής: γεμάτο γραφείο – άδειο σπίτι. Παγερά και τα δύο, όπως και η εμμονοκρατία που ακόμα τον τυραννούσε. Δεν υπήρχε νομικός νόμος που να του απαγορεύει να τεκνοποιεί. Ούτε και οικονομικός που να μπορεί να του κατασχέσει περισσότερα απ’ όσα κατείχε (δηλ. τίποτα). Κι αν κάποιος έβαζε στην κουβέντα το ηθικό σκέλος, ήταν σα να χτυπούσε τείχος απροσπέλαστο. «Γιατί κοίτα, ποιος μπορεί ποτέ να κατηγορήσει τον ιππότη που ψάχνει το Άγιο Δισκοπότηρο, τον ξιφομάχο που παιδεύεται για την τέλεια, αναπόκρουστη κίνηση, τον αρτίστα που αναζητά με μανία το έργο που θα τον εξυψώσει»;

Στα δυσμάς του βίου του δε φοβήθηκε να παραδεχτεί ότι δεν τα κατάφερε. Πάντα κάτι του ξέφευγε. Άλλοτε να θεμελιώσει γνώση, άλλοτε να εμφυσήσει αρετή, άλλοτε να μεταδώσει πραότητα, άλλοτε να προετοιμάσει μεγαλείο. Ήταν αρκετά ντόμπρος για να μη παρασυρθεί στην βολική δαιμονοποίηση των γυναικών ή του περιβάλλοντος. Όχι, όχι, είτε από κοντά είτε από μακριά, είτε με ψιλή κυριότητα είτε με επικαρπία (χα), είτε με χρόνια είτε με στιγμές, αυτός ήταν ο μοναδικός υπεύθυνος. Απίστευτο τελικά πόσα διαφορετικά μονοπάτια υπήρχαν για την αποτυχία. Ένιωσε μικρός, αδύναμος, ατελέσφορος. Κι ούτε δέκα ζωές να είχε κάτι δε θα άλλαζε. Η μεμψιμοιρία τον κατέλαβε.

Τι τα θες, μερικοί δεν είμαστε φτιαγμένοι από γονεϊκό υλικό.

Advertisements

5 thoughts on “η τέλεια συνταγή;

    1. sunCoater Συντάκτης

      Μπορεί σε πολύ πολύ πολύ μικρή κλίμακα όλοι να είμαστε αποτυχημένοι γονείς. Και να ΄ναι η γενική εικόνα που πασχίζει για την υστεροφημία μας.

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s